Zorgtoeslag

Alle inwoners van Nederland die ouder dan 18 jaar zijn, moeten verplicht een zorgverzekering afsluiten. Op die manier zijn alle Nederlanders verzekerd van goede zorg. Maar die zorgverzekering komt wel met een prijskaartje. Om het toch mogelijk te maken voor alle mensen om een zorgverzekering te kunnen betalen, is de zorgpremie in het leven geroepen.

De zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Op die manier kunnen de mensen met een lager inkomen ook gewoon de maandelijkse premie betalen. Dat is handig voor studenten. Naast de studie houd je immers weinig tijd over om te werken en de studiekosten en huurkosten zijn vaak al hoog genoeg om jouw rekening elke maand leeg te trekken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Waarom krijg je zorgtoeslag?

De Nederlandse wetgever heeft besloten dat alle Nederlanders verzekerd moeten zijn met minstens een basisverzekering. Op die manier is betaalbare zorg voor alle Nederlanders een haalbare kaart en dat is belangrijk voor Nederland. Maar de maandelijkse premie van de zorgverzekering werd wel heel erg hoog. Zo hoog dat de huishoudens met een lager inkomen geen mogelijkheid zouden hebben om de premie te betalen.

Ook voor de mensen die studeren zou het een onmogelijke opgave worden. Wanneer je weinig tijd hebt om te gaan werken, kun je nooit een hoog inkomen verwerven. Gezien je al kosten genoeg hebt als student, zou een zorgverzekering onhaalbaar worden.

Om de kloof tussen de hogere en lagere inkomens kleiner te maken, heeft de Nederlandse overheid besloten de zorgtoeslag op te zetten. De premie die je elke maand rond de 20ste krijgt, is volledig afhankelijk van jouw inkomen. Verdien je veel meer dan gemiddeld, dan krijg je helemaal geen zorgtoeslag. Verdien je echter niets, of minimaal, dan heb je in de meeste gevallen recht op de volledige zorgtoeslag.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Je hebt niet zomaar recht op zorgtoeslag. Er zijn voorwaarden aan de zorgtoeslag verbonden, waar de meeste studenten met gemak aan voldoen. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en een zorgverzekering afgesloten hebben. Daarnaast moet je een verblijfsvergunning hebben of de Nederlandse nationaliteit. Het verzameld inkomen per jaar moet lager zijn dan €28.720 en je mag niet meer dan €113.415 op je spaarrekening hebben staan.

Je krijgt de zorgtoeslag overigens niet automatisch. Je moet dit aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet je het verzamelde jaarinkomen opgeven dat je verdient. Hierbij tel je de studiefinanciering niet op: Het gaat alleen om geld dat jij verdient uit een baan of een uitkering als je die hebt. Vervolgens log je in bij de Belastingdienst met je DigiD en maak je de aanvraag compleet.

Let wel op: Stel dat je een baantje erbij krijgt of je inkomen stijgt, geef dit dan direct door aan de Belastingdienst. Anders heb je het risico dat je aan het einde van het jaar alle zorgtoeslag terug moet betalen die betaald is. De zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van jouw inkomen. Stijgt het inkomen, dan daalt de zorgtoeslag.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

Wanneer je geen zorgtoeslagpartner hebt en helemaal geen inkomen hebt in 2018, dan krijg je de maximale zorgtoeslag van €94 per maand. Je mag overigens gerust een leuk inkomen opbouwen zonder in te leveren op je zorgtoeslag. Als student krijg je met een inkomen van €15.000 en geen zorgtoeslagpartner ook nog de volledige toeslag.

Ben je al een langere tijd 18, betaal je al langere tijd voor je zorgverzekering maar heb je nog nooit zorgtoeslag aangevraagd omdat je het niet wist? Dan kun je tot 1 september zorgtoeslag aanvragen en de afgelopen 12 maanden ook teruggestort krijgen. De terugwerkende kracht van de zorgtoeslag gaat maximaal 12 maanden terug en dit is goed om te weten als je student bent. Je zal namelijk niet de eerste zijn die vergeten is om op tijd de zorgtoeslag aan te vragen.

Kun je geld overhouden aan de zorgtoeslag?

Als student ben je op zoek naar manieren om geld over te houden. Dat kan met de zorgverzekering, maar de vraag is of het verstandig is. De maximale zorgtoeslag is hoger dan de laagste maandpremie van een aantal zorgverzekeraars, maar daarbij moet je wel voor het volledige eigen risico staan. Je houdt dan een tientje per maand over.

Het kan handiger zijn om het eigen risico iets lager te zetten, zodat je niet direct je portemonnee binnenstebuiten moet keren bij de eerste keer dat je zorg nodig hebt. Wanneer je zo goed als gratis een zorgverzekering kunt hebben dankzij de zorgtoeslag, en toch goed verzekerd kunt zijn, is dat beter dan geld verdienen aan de zorgtoeslag en extra risico lopen.

Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag is een handige bijdrage van de overheid om de zorgverzekeringen betaalbaar te houden voor studenten. Bij de Belastingdienst kun je direct inloggen met je DigiD om de formulieren in te vullen en af te tellen tot wanneer jij jouw eerste zorgtoeslag krijgt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.