Studenten WA-verzekering vergelijken

De WA-verzekering, ook wel wettelijke aansprakelijkheidverzekering genoemd, wordt vaak verward met een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is vervelend, want de beide verzekeringen hebben niet dezelfde inhoud. Een WA-verzekering is een verzekering die verplicht is voor alle mensen die en gemotoriseerd voertuig op hun naam hebben staan. Heb je de verzekering niet maar heb je wel een auto of scooter op je naam staan, dan ben je in overtreding. Dit heeft als gevolg dat je een boete kunt krijgen, maar de consequenties kunnen veel erger worden wanneer je een ongeluk veroorzaakt.

Op dat moment ben je namelijk op geen enkele manier verzekerd. Dat betekent dat jij persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt voor het letsel dat berokkend wordt aan anderen. Dat loopt al snel in de honderdduizenden euro’s bij blijvend letsel. Daarom is het goed om vandaag nog te kijken naar een WA-verzekering. Ook hierbij is het goed om te vergelijken, want niet alle verzekeraars hebben een gelijke dekking, eenzelfde eigen risico of dezelfde premie.

Wat valt onder de WA-verzekering?

De WA-verzekering is de basisverzekering voor mensen met een gemotoriseerd voertuig. Het is de meest goedkope verzekering en heeft daarom de minste dekking. Alleen de schade aan derden wordt gedekt bij een ongeluk. Verder hoef je letterlijk nergens op te rekenen, want de schade aan jouw auto of scooter wordt niet vergoed door de verzekeraar.

De premies voor de WA-verzekeringen zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen en ook in 2018 zijn er hogere premies aangekondigd door de meeste verzekeraars. Dat heeft te maken met het aantal schadegevallen, maar ook de gestegen prijzen van feitelijk alles. Wanneer de gemiddelde schade in een ongeluk hoger wordt, moet de verzekeraar er voor kiezen om de premie te verhogen, omdat er anders na verloop van tijd geen geld meer is om te vergoeden na een schade. Aangezien niet alle verzekeraars de premie even hard hebben laten stijgen, kun je winst maken door de verzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

De WA-verzekering is verplicht. Heb je een gemotoriseerd voertuig op je naam staan en maak je hiermee een ongeluk, hoe klein ook, dat kun je een flinke boete tegemoetzien, en daarnaast zal je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor alle schade die toegebracht is aan de andere personen.

Alleen een WA-verzekering kiezen

Er zijn veel studenten die alleen kiezen voor een WA-verzekering. Hier valt veel voor te zeggen, zeker wanneer je een tweedehandsauto gekocht hebt die zelf niet veel waarde meer heeft. Het kan dan interessanter zijn om te investeren in goede banden dan in een uitbreiding van de verzekering, toch? Dat lijkt logisch, maar het is niet per definitie de beste keuze. Het te water raken met jouw voertuig of het botsen met een dier zijn kleine risico’s die kunnen zorgen voor een enorme schade.

In de meeste gevallen is het verstandig om gewoon eens te kijken wat er met de premie gebeurt wanneer je de dekking van jouw verzekering uitbreidt. Hoeveel moet je bijbetalen wanneer je kiest voor een beperkt casco, waarna ruitschade en diefstal ook verzekerd zijn?

De stelregel die de meeste verzekeraars hanteren, is dat een auto ouder dan 10 jaar het best verzekerd is met uitsluitend een WA-verzekering, een auto tussen de vijf en tien aar het best een beperk cascoverzekering kan hebben en dat alle nieuwere auto’s het beste een volledig cascoverzekering kunnen hebben. Dit is alleen een stelregel, besef goed dat de beste verzekering voor jou afhankelijk is van waar je de auto gebruikt, hoe je de auto gebruikt en hoe vaak je de auto gebruikt. Een auto die het meest bij jouw ouderlijk huis staat en die je eens per week gebruikt, hoeft niet een uitgebreide verzekering te hebben die een auto die dagelijks gebruikt wordt op de snelweg wel nodig kan hebben.

Hoe wordt de premie berekend?

De premie van de verzekeringen is afhankelijk van de verzekerde, de plaats waar de verzekerde woont en de waarde van de verzekering. Dat geldt bij de meeste verzekeringen die je als student af kunt sluiten en dat betekent direct ook dat je er weinig aan kunt veranderen. In het geval van de WA-verzekering gaat het overigens vaak mis, omdat de verzekering op naam van een van de ouders afgesloten wordt. De schadevrije jaren van jouw vader of moeder zorgen voor een premiedaling, maar in feite pleeg je valsheid in geschrifte. Een ander nadeel waar mensen vaak te laat achter komen, is dat zij op deze manier zelf helemaal geen schadevrije jaren opbouwen. Niet zo handig wanneer je op een later moment alsnog een verzekering op je eigen naam wilt hebben.

De premie is ook afhankelijk van de plaats waar je woont. De verzekeraar kijkt in feite gewoon naar de kans dat je de verzekering nodig gaat hebben. Hoe kleiner de kans is dat je gebruik moet maken van de verzekering, hoe lager de maandelijkse premie uit zal vallen. Let er ook op dat sommige verzekeraars een lager tarief rekenen voor de mensen die per kwartaal of per jaar betalen. De verschillen kunnen groot genoeg zijn om je spaarrekening eens lief aan te kijken.

WA-verzekeringen vergelijken

Op het moment dat je op zoek gaat naar een WA-verzekering, merk je dat er veel uiteenlopende verzekeringen zijn met verschillende dekkingen en prijzen die niet eens bij elkaar in de buurt komen. Het is verstandig om bij alle verzekeringen die je wilt vergelijken verder te kijken dan de premie, ook wanneer je niet zoveel geld te besteden hebt. De laagste premie betekent vaak het hoogste eigen risico, de kleinste dekking en zo min mogelijk service. De verzekeraar moet immers iets doen om de premies te drukken.

Ga je de verzekeringen vergelijken, kijk dan minstens naar het eigen risico en de maximale dekking van de verzekering, zeker wanneer je ook aanvullende verzekeringen af wilt sluiten. Ben je veel online en houd je ervan om het internet te gebruiken voor alles wat je moet regelen, omdat je zo altijd alles kunt aanpassen? Kies dan een verzekeraar die online alle mogelijkheden aanbiedt, zoals het afsluiten van een verzekering, het beëindigen van de verzekering en het melden van schade. Dit lijkt heel vanzelfsprekend voor studenten, maar nog lang niet alle verzekeraars zijn bij de tijd op dit gebied.

Direct een WA-verzekering afsluiten

Er zijn veel aanbieders van WA-verzekeringen en het aanbod verandert jaarlijks. Daarom is het goed om de WA-verzekering die jij hebt af en toe te vergelijken, om zo te kijken of je nog wel de beste verzekering hebt voor de premie die jij betaalt op dit moment. Ben je van plan om een scooter, auto of andere gemotoriseerd voertuig op naam te zetten in de aankomende periode? Vergelijk dan van tevoren alvast de mogelijke WA-verzekeringen, zodat je direct op de dag van op naam zetten de verzekering af kunt sluiten en direct veilig gebruik kunt maken van jouw voertuig.

Reacties zijn gesloten.

Advertentie alle paginas

hier moet een advertentie komen

Hoi, ik ben Evelien. Leuk dat je bij ons op de website bent. Met zorg hebben we alle producten en pagina's samengesteld. We hopen dat je hiermee direct vindt wat je zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over welke verzekering wil je op de hoogte blijven? Maak hieronder direct je keuze.


Studenten verzekering vergelijken, wij zetten o.a. de volgende verzekeraars voor je op een rij.

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.