Vergoeding psychotherapie

Mensen met psychische problemen kunnen in aanraking komen met psychotherapie. Er zijn verschillende manieren waarop psychotherapie een uitkomst kan bieden bij verschillende problemen. Je kunt hierbij denken aan stress, burn-out, maar ook faalangst, seksuele problemen, studieproblemen of slaapstoornissen. Psychotherapie is geen streng afgebakende behandeling. Er kunnen gesprekken gevoerd worden, er kan advies gegeven worden en in sommige gevallen worden er spellen gespeeld om mensen te helpen.

Op die manier worden de problemen kleiner gemaakt of verholpen. Lukt dat niet, dan zal de psychotherapeut ervoor zorgen dat de patiënt de zaken anders ziet of benadert, waardoor het probleem een andere plek krijgt in het leven van de patiënt.

Vergelijk zorgverzekeringen

De kosten voor psychotherapie

De prijs die je betaalt voor een behandelingstraject, hangt van de therapeut af. In nagenoeg alle gevallen is een enkele behandeling niet genoeg en wordt er een traject opgezet bestaande uit verschillende behandelingen en verschillende toets momenten waarop de situatie opnieuw geëvalueerd wordt.

De kosten kunnen hierdoor hard oplopen, en wanneer je echt langere tijd behandelingen nodig hebt, kan het einde aan de kosten zoek lijken. Daarom is het goed om eens te kijken naar de zorgverzekering. Is er sprake van een aandoening die geconstateerd is en heb je een doorverwijzing van de huisarts, dan kan het basispakket een vergoeding binnen de basis GGZ. In de meeste gevallen ben je echter aangewezen op de aanvullende verzekeringen. Zeker wanneer er geen medische diagnose gesteld is, of er geen verwijzing door de huisarts plaats kan hebben.

Aanvullende verzekeringen voor psychotherapie

De aanvullende verzekeringen zijn bijzonder geschikt voor de mensen die een bepaalde vraag naar zorg of behandeling aan zien komen. In het geval van psychotherapie weet je vaak van tevoren al dat je een behandeling nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld al in een traject zit. Ga je kijken naar de aanvullende verzekeringen, op welk gebied dan ook, dan is het goed om rekening te houden met de eisen en voorwaarden van de zorgverzekering.

In veel gevallen zal de verzekeraar een bepaalde therapeut eerst goed moeten keuren. Daarom is het aan te raden om eerst de zorgverzekeraar te benaderen voordat je begint aan een bepaalde behandeling. Zeker wanneer de kosten hoog op kunnen lopen, is het goed om van tevoren al goedkeuring aan te vragen bij de zorgverzekeraar, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de vergoeding wanneer je eenmaal de rekening binnenkrijgt.

Bij het vergelijken van de aanvullende verzekeringen is het van groot belang dat je let op het verschil tussen de verschillende pakketten. In de meeste gevallen staan er namelijk twee bedragen aangegeven. Het eerste bedrag is meestal de maximale dekking op jaarbasis, en het tweede bedrag is de maximale vergoeding per dag. Houd er rekening mee dat een langere behandeling op een dag een hogere prijs met zich meebrengt, en dat de maximale dagvergoeding dan te laag kan zijn.

Daarom is het vergelijken van de mogelijke aanvullende pakketten een stuk makkelijker wanneer je nu al weet welke behandelingen je nodig hebt. Voor de mensen die al een behandeltraject gekregen hebben van de psychotherapeut is het uiteraard nog veel makkelijker om te bekijken welke van de pakketten het meest interessant is.

Heb je geen idee hoe veel afspraken je gaat maken en hoe lang een afspraak precies gaat duren? Dan is het slim om de premie en de dekking even naast elkaar te leggen. Hoe veel moet je per jaar betalen en hoe hoog is de dekking die hier tegenover staat? Kun je terecht bij de therapeut waar jij in behandeling wilt, of moet je een langere afstand reizen omdat jouw zorgverzekeraar geen contracten heeft met mensen bij jou in de buurt die de behandelingen kunnen doen?

In bijna alle gevallen betekent een hogere premie ook een hogere dekking bij de vergoedingen. Probeer eerst in te schatten hoe hoog de kosten zullen zijn van de behandelingen, zodat je een betere inschatting kunt maken.

Verzekeren voor psychotherapie

Ben je op zoek naar psychotherapie en wil je een vergoeding van de zorgverzekeraar vragen, dan kun je meestal niet terecht bij het basispakket. Door te kijken naar de verschillende aanvullende verzekeringen kun je ervoor zorgen dat je goed verzekerd bent wanneer je eenmaal begint aan een bepaald traject. Overleg in alle gevallen met de zorgverzekeraar over de vergoedingen voordat je een behandeling begint. Wanneer je direct al goedkeuring hebt en zeker weet dat de kosten van de behandeling gedekt worden, dan scheelt dit in veel gevallen veel stress en zorgen. Zeker wanneer de kosten hard oplopen wanneer je langere behandelingen nodig hebt om als student van faalangst af te komen, of de strijd aan wilt gaan met de depressieve gedachten die tijdens het studeren wel heel erg hinderlijk zijn wanneer je goede resultaten neer wilt zetten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.