Vergoeding osteopathie

Lichamelijke klachten hebben vaak een onderling verband. Daarom wordt er bij de alternatieve geneeswijzen gekeken naar het lichaam als geheel. Alle botten, de spieren en het weefsel worden met elkaar in verband gebracht, waardoor een completere behandeling opgezet kan worden. Een behandelwijze die hier helemaal binnen past, is osteopathie. De therapeuten die deze behandeling verrichten, zijn vaak therapeuten met een fysiotherapeutische of manueel therapeutische achtergrond. Zij hebben een vijfjarig traject doorlopen waarin zij opgeleid zijn binnen de osteopathie.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Deze behandelingen zijn ideaal voor mensen die veel lichamelijke klachten hebben, die al dan niet voortkomen uit een bepaalde aandoening of een onderliggend probleem. Door het opzetten van een bredere behandeling waarbinnen de botten, spieren en het weefsel allemaal aan bod komen, kan de behandeling een groter effect hebben. Wat belangrijk is, is dat deze behandelingen zich niet alleen richten op kleine klachten. Ook grote problemen met organen, houdingen en chronische pijn kunnen aangepakt worden door met osteopathie aan de slag te gaan.

Aangezien de behandelingen een langere tijd in beslag kunnen nemen en nooit bestaan uit een eenmalige behandeling, lopen de kosten vaak snel op tot hoge bedragen. Daarom is het goed om te kijken naar de mogelijke vergoedingen die aangeboden worden vanuit de zorgverzekering, waarbij je het basispakket direct weg kunt strepen.

Vergoedingen voor osteopathie

Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Dat betekent automatisch dat er geen enkele dekking mogelijk is voor deze behandelingen via het basispakket. Daarin zitten namelijk geen alternatieve geneeswijzen. Aangezien de alternatieve geneeskunst bijzonder in trek is onder de Nederlanders, zijn nagenoeg alle zorgverzekeraars overstag gegaan en zijn er aanvullende pakketten af te sluiten voor deze behandelingen. Dat is praktisch voor de mensen die op zoek zijn naar vergoedingen voor osteopathie.

Het nadeel is dat veel van de zorgverzekeraars wel extra eisen gesteld hebben aan de alternatieve geneeskunst. Zo is het mogelijk dat de zorgverzekering een bepaalde zorgverlener aanwijst die de behandelingen moet verrichten. Op die manier kan de zorgverzekering de zorg goedkoper inkopen en weet de zorgverzekeraar ook zeker dat er sprake is van een therapeut met een gedegen opleiding en goede resultaten.

Het vergelijken begint hier uiteraard pas. De verzekeraars hebben allemaal een eigen opbouw voor de aanvullende verzekeringen. De premies lopen hierbij sterk uiteen. Wanneer je op zoek bent naar de vergoeding voor een groter aantal behandelingen, is het echter verstandiger om eens te kijken naar de dekkingen die geboden worden. Dat is namelijk het gedeelte waar je echt gebruik van wilt maken.

Je ziet dan dat er een maximaal bedrag per jaar genoemd wordt, of een maximaal bedrag per dag of behandeling. De verschillen op dit gebied zijn enorm. Waar de ene zorgverzekeraar een plafond heeft van honderden euro’s, heeft een ander aanvullend pakket een maximale dekking van honderd euro. Wat ook voorkomt, is dat er geen volledige dekking gegeven wordt. Er staat dan een percentage vermeld bij de dekking.

Hoe kies je de beste verzekering?

Wanneer je vergoedingen wilt hebben voor osteopathie, is het goed om eerst even na te gaan wat je precies nodig hebt en wat je zelf wilt. Wanneer je zelf een therapeut uit wilt kiezen, vallen er al een aantal pakketten af. Wanneer je een langer traject nodig hebt omdat je meerdere problemen hebt die volgens jouw therapeut onderling verbonden zijn, is het belangrijk dat er genoeg behandelingen vergoed worden en dat de maximale dekking hoger is dan de jaarlijkse premie. Idealiter is het maximaal gedekte bedrag ook hoger dan de kosten die je moet betalen aan de therapeut, maar dat zal niet altijd het geval zijn.

Heb je langere behandelingen nodig en geeft de therapeut aan dat er dubbele afspraken geboekt moeten worden om het resultaat direct in het begin al merkbaar te maken? Zorg er dan voor dat de maximale dekking per dag of behandeling hoog genoeg is om dit in te kunnen dekken. Let je hier niet op, dan kun je alsnog tegen een flinke kostenpost aanlopen.

In alle gevallen is het goed om eerst met de zorgverzekeraar te overleggen voordat je praat met de therapeut voor osteopathie. Je kunt ook in de polisvoorwaarden kijken om zo alle regels te vinden die gehanteerd worden. In veel gevallen kan de osteopaat je ook verder helpen met informatie, of de juiste gegevens die doorgestuurd moeten worden naar jouw zorgverzekeraar om de maximale vergoeding te kunnen krijgen.

Vergoedingen voor osteopathie krijgen

Osteopathie is een manier van behandelen waarbij het lichaam als een geheel benaderd en behandeld wordt. Dat zorgt ervoor dat het onder de alternatieve geneeswijzen komt te vallen en dat betekent op zijn beurt dat er geen vergoedingen geboden worden in de basisverzekering. Door de tijd te nemen om de aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken, kom je bij de verzekering en het pakket die het beste bij jou passen en jouw zorg vergoeden.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.