Vergoeding orthodontie

Ben je op zoek naar orthodontie en wil je precies weten wat er vergoed wordt? Dan is het belangrijk om te kijken naar jouw leeftijd. Wanneer je nog geen 18 bent, wordt er veel meer vergoed dan wanneer je wel 18 jaar of ouder bent. Ben je een student en ben je nog geen 18, dan is het dus verstandig om direct aan de slag te gaan en een afspraak te maken met jouw tandarts of orthodontist. Ben je 18 jaar of ouder, dan is het goed om even verder te lezen.

Wanneer je 18 jaar of ouder bent, zijn er zorgverzekeraars die dekking bieden voor orthodontie in het basispakket. Dat is niet de regel, het zijn de uitzonderingen waarvoor vergoedingen geboden worden. Er moet echt sprake zijn van een medische indicatie die jou het leven onmogelijk maakt – wanneer je bijvoorbeeld niet kunt eten, zal er een vergoeding vanuit het basispakket beschikbaar zijn. In alle andere gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig, of je moet de behandelingen zelf betalen. Aangezien de kosten van orthodontie snel en hard oplopen, is dat de minst aantrekkelijke optie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergoeding vanuit het basispakket

Een beugel kan gedekt worden door het basispakket, maar dat is een sterke uitzondering. Dit geldt niet alleen voor de mensen die 18 jaar of ouder zijn. Ook voor de mensen onder de 18 zijn de dekkingen karig. Met de kosten die al snel richting de €3000 kunnen lopen, is dat een gevaarlijk uitgangspunt.

Wanneer je een hazenlip hebt, of een andere medische aandoening waardoor een beugel onvermijdelijk is, omdat je anders niet kunt leven, dan zal de zorgverzekeraar de kosten voor orthodontie vergoeden vanuit de basisverzekering. Zelfs dan moet er aan verschillende eisen voldaan worden, en wordt er gekeken naar eigen bijdrage en het eigen risico.

Aanvullende verzekeringen

Wil je zeker weten dat je altijd terecht kunt bij de tandarts en orthodontist? Dan moet je op zoek naar een zorgverzekeraar met aanvullende pakketten die interessant zijn voor jou. Dat is een verstandige keuze. Waar je sommige medische behandelingen en therapieën aan kunt zien komen, is dat niet altijd het geval met het gebit. Een gaatje, een vergroeiing of een stoeprand, het kunnen allemaal redenen zijn waarom je ineens acute hulp nodig hebt.

Een andere reden om te kijken naar de dekkingen binnen de aanvullende verzekeringen, is het feit dat de tandarts en orthodontist niet goedkoop zijn. Zeker niet wanneer er een beugel of kroon gezet moeten worden, die op maat gemaakt moeten worden. Zelfs het nemen van een paar foto’s loopt al snel in de kosten!

Waar moet je op letten?

Het is niet gemakkelijk om een aanvullende verzekering uit te zoeken, of een zorgverzekeraar te kiezen op basis van de aanvullende verzekeringen die geboden worden voor de tandarts of orthodontist. Er zijn grote verschillen tussen de zorgverzekeraars, waarbij er verschillende partijen zijn die helemaal geen vergoedingen bieden voor de tandarts, ook geen aanvullende pakketten waarin kinderen meeverzekerd kunnen worden. Goed om op te letten wanneer je een kindje verwacht dus.

Iets waar je zeker op moet letten, is dat bepaalde zorgverzekeraars een wachttijd rekenen. Dit betekent dat de kosten voor de zorg uit deze groep het eerste jaar niet vergoed worden, omdat de wachttijd eerst uitgezeten moet worden. Dit is een begrip dat vaak voorkomt bij verzekeringen, maar het is niet standaard om dit te zien bij zorgverzekeraars. Het is echter een manier waarop de zorgverzekering zichzelf beschermen, aangezien mensen anders een verzekering af kunnen sluiten en de volgende dag kosten kunnen declareren.

Het is bij het zoeken naar de aanvullende pakketten wel verstandig om te kijken naar de mogelijkheden. Orthodontie en vergoedingen voor de tandarts vallen vaak in één pakket. Daarom is het goed om te kijken naar de dekkingen die geboden worden. Aangezien de kosten van de zorg vaak hard oplopen, is een maximale dekking van €300 niet veel, zeker niet wanneer de controles niet meeverzekerd worden tot 100%.

Ben je een student en wil je geen onverwachte kosten hebben? Dan is een hogere maandelijkse premie waarschijnlijk interessanter voor je, wanneer daar een dekking van 100% tegenover staat met een maximaal te declareren bedrag dat wat hoger uitvalt. Door de maandelijkse premie door te rekenen naar een premie per jaar, kun je al snel zien wat de verhouding is tussen de premie en de maximale dekking die je op jaarbasis kunt krijgen.

Aanvullende verzekeringen voor orthodontie

Wanneer je gebruik moet maken van de zorg van een tandarts of orthodontist, dan kun je bijna nooit gebruikmaken van de vergoedingen uit het basispakket. Je bent aangewezen op de aanvullende verzekeringen en het is verstandig om hier wat tijd voor uit te trekken. Er zijn namelijk erg veel verschillende pakketten die je direct af kunt sluiten. Door vooral te kijken naar wat jij wilt – zoals welke tandarts of orthodontist je wilt bezoeken – kun je vaak een snelle selectie maken. Let vervolgens op de premie en de maximale dekking, en de vraag of er een wachttijd is voor de delen van de zorg waar jij direct gebruik van wilt maken.

Let bij deze aanvullende verzekeringen altijd op de vergoedingen, maar ook op de voorwaarden die in de polis beschreven zijn. Er kunnen kleine eisen zijn vanuit de zorgverzekering waaraan je moet voldoen voordat je een vergoeding kunt krijgen. Verwacht je een rekening van meer dan 100 euro, zorg er dan voor dat je 100% zeker weet dat je binnen de voorwaarden van de verzekeraar blijft.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.