Vergoeding mindfulness

We leven in een hectische tijd waarin het krijgen van stress, een burn-out of psychische problemen steeds gebruikelijker wordt. Ook onder studenten zijn steeds meer gevallen van depressie te vinden, en verrassend is dat natuurlijk niet. Er zijn verschillende manieren om hier iets tegen te doen. Daarbij hoef je niet direct naar de medicijnen te grijpen. Zijn kleine aanpassingen niet genoeg, of heb je hulp nodig om de problemen eens goed aan te pakken, dan kun je kijken naar een mindfulness training.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is mindfulness?

Mindfulness kun je zien als een training waarbij je leert om in het nu te staan, en volledig bewust te worden van het huidige moment. Voor de mensen met psychische problemen, stress, een burn-out of depressies kan dit de manier zijn om beter om te leren gaan met de huidige situatie. Vaak zijn de trainingen algemeen opgezet, maar wordt er tijdens de behandeling telkens gekeken naar de situatie waarin de patiënt verkeerd. Zo kan de trainer aansturen op het correct behandelen van problemen.

Dit kan de irritaties op een gemiddelde dag flink af doen nemen, maar het kan ook meer rust geven, zorgen voor een beter concentratievermogen en minder ruimte voor depressies. Veel studenten kunnen zeker baat hebben bij een mindfulness training omdat een betere concentratie en meer rust in nagenoeg alle gevallen leidt tot een betere mindset voor de studie. Maar hoe zit het met de kosten?

Vergoeding vanuit het basispakket

Hoewel de behandelingen preventief gebruikt kunnen worden en veel mensen er baat bij zouden hebben, is er geen vergoeding opgesteld voor mindfulness trainingen in het basispakket voor 2018. Dat betekent dat je naar de aanvullende verzekeringen moet kijken om een dekking te vinden. Daarbij zijn er direct voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat er een dekking mogelijk is.

Zo kan de zorgverzekeraar eisen dat de therapeut gecertificeerd lid is van een vakvereniging, maar er kan ook gekeken worden naar de aard van de behandeling, die medisch bedoeld moet zijn. Daarnaast zijn er uiteraard veel verschillende voorwaarden die mogelijk zijn bij het verstrekken van een dekking. Voordat je een training of therapeut kiest, is het daarom goed om eerst in de polisvoorwaarden te duiken.

Uitzonderlijke situatie

De meeste zorgverzekeraars bieden geen pakketten meer aan waarbinnen mindfulness zelf benoemd wordt. Het wordt gerekend tot de alternatieve geneeswijzen, en dat betekent dat je contact met de zorgverzekeraar op moet nemen om te zien wat de exacte dekking is. Dit staat ook in de polisvoorwaarden, maar is niet altijd even gemakkelijk te vinden.

Ben je van plan om een training te gaan volgen, dan is het afsluiten van een aanvullend pakket vaak wel de moeite waard. De prijzen voor een training van 8 weken liggen tussen de €300 en €600. De gemiddelde maandelijkse premie ligt onder de tien euro en met een maximale dekking van €350 is dit dus zeker lonend. Hierbij is het wel goed om even te kijken of jouw therapeut goedgekeurd is door de zorgverzekeraar, en of je anders bij iemand anders in de buurt terecht kunt.

Bij een burn-out

Heb je een burn-out (gehad) en heb je een verwijsbrief van de huisarts voor een mindfulness therapeut om je weer op de benen te helpen? Dan bestaat de kans dat jouw zorgverzekeraar alsnog een deel van de therapie zal vergoeden. Hiervoor wordt dan wel eigen risico gerekend (omdat dit onder zorg uit het basispakket valt) en er zal geen volledige dekking zijn. Het is echter zeker het proberen waard.

Ben je een student en ben je tegelijkertijd ergens aan het werk, en heb je een belangrijke functie binnen het bedrijf waarin je werkt? Dan kan het zeker de moeite zijn om even bij jouw baas langs te gaan en te informeren over de mogelijkheden om de training door het bedrijf te laten betalen. Zeker wanneer je geen aanvullende verzekering hebt kunnen vinden en je onmisbaar bent voor jouw baas.

Vergoedingen voor mindfulness

Op het gebied van mindfulness zijn de vergoedingen schaars. Er zijn nog een aantal verzekeraars die mindfulness in een van de aanvullende pakketten hebben zitten, maar dat aantal slinkt. Gezien de prijs van de therapie is het de moeite waard om toch eens te kijken of je ergens dekking kunt vinden, of dat jouw werkgever eventueel mee zou willen betalen. Is het laatste het geval en heb je geluk, dan hoef je zelf vaak nog maar een klein gedeelte bij te leggen en is een aanvullende verzekering niet nodig.

Aangezien dit niet opgaat voor de meeste studenten, en een mindfulness training wel geschikt is voor veel studerenden, kun je kijken naar de verzekeraars die nog wel aanvullende verzekeringen op dit gebied aanbieden. Voor ongeveer tien euro per maand krijg je een dekking tot maximaal €350 bij de meeste verzekeraars, maar lees van tevoren wel eerst de polisvoorwaarden door voor je een vergoeding aanvraagt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.