Vergoeding hooikoortsmedicijnen

Hooikoorts is een vervelende allergie. Het kan het studeren aanzienlijk moeilijker maken. Daar komt bij dat het een allergie is die je zomaar ineens kunt krijgen. In de meeste gevallen ben je allergisch voor een bepaald soort pollen. Wanneer de huisarts eenmaal vastgesteld heeft welke pollen je allergisch voor bent, wordt er een medicijn voorgeschreven.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Dankzij het medicijn worden de gevolgen van de allergie aanzienlijk verminderd. Je kunt makkelijker ademhalen, je hoeft niet constant te niezen en zonder rode ogen is het veel makkelijker om te studeren. Maar hoe zit het precies met de vergoedingen en wat gebeurt er wanneer je andere behandelingen wilt proberen?

Hooikoorts! En nu?

Hooikoorts zorgt voor verschillende lichamelijke ongemakken, waaronder niezen, jeuk, hoofdpijn, hoesten, rode ogen en soms zelfs irritatie van de huid. Gebeurt dit het midden van de lente, of wanneer bepaalde grassoorten of bloemen beginnen te bloeien? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt. Een bezoek aan de huisarts geeft antwoord: Hij of zij kan door een aantal testen direct achterhalen of je hooikoorts hebt en welke pollen je precies allergisch voor bent.

Het laatste is van groot belang. Er zijn verschillende medicijnen en elk medicijn helpt tegen bepaalde pollen. Het is dus van groot belang dat je de juiste medicijnen inneemt, anders verdwijnen de klachten alsnog niet.

Welke medicijnen zijn er?

Er zijn verschillende medicijnen in de vorm van neusspray, oogdruppels, drankjes en tabletjes. Deze zijn ook te vinden onder de zelfzorghulp bij de apotheker. Wil je de klachten verminderen zonder medicijnen, dan kan een zonnebril de scherpe randjes er al afhalen. Het douchen voordat je gaat slapen werkt ook, net als de ramen in huis dichthouden zodat de pollen niet binnen kunnen komen. Aangezien dat niet echt aantrekkelijk is in de zomer, kun je beter eerst even kijken wat de medicijnen voor je kunnen doen.

Wat vergoedt de basisverzekering?

In de basisverzekering van de zorgverzekering zit het onderzoek dat de huisarts verricht om te bekijken of je allergisch bent, en welke pollen je een allergie voor hebt. Hier wordt geen eigen risico voor gerekend en geen eigen bijdrage. De huisarts zal een medicijn voorschrijven. Dit is het medicijn dat je vergoed krijgt van de zorgverzekering en waar geen eigen bijdragen voor gerekend wordt, maar wel eigen risico.

Kies je voor een ander medicijn, dan kan de zorgverzekeraar besluiten om hier geen vergoeding voor te bieden. Dat gaat alleen op voor de medicatie die je zelf kiest, terwijl de huisarts een ander middel voorschrijft. Wordt het andere medicijn wel gedekt, dan wordt er eigen bijdrage gerekend en eigen risico. De rest van het bedrag wordt wel gedekt (als er nog een verschil is).

Koop je de medicatie zelf zonder verwijsbrief van de huisarts bij de apotheek of drogist? Dat kan, maar in die gevallen krijg je geen enkele vergoeding. De vergoedingen worden alleen verstrekt wanneer de medicatie op recept verstrekt is.

Aanvullende pakketten voor hooikoortsmedicatie

Stel je voor dat je andere medicatie wilt gebruiken, omdat dit beter werkt voor je. Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten bij een aantal zorgverzekeraars, waardoor deze medicatie wel binnen de dekking valt. Het is alleen de vraag of dit uiteindelijk lonend zal blijken of niet. De prijs van de alternatieve medicatie is namelijk vaak laag. Het gevolg is dat je in veel gevallen te veel premie betaald voor de dekking die je krijgt. Weet je de prijs van de medicatie en weet je hoeveel je ongeveer nodig hebt in een gemiddelde lente of zomer? Dan kun je direct uitrekenen of het lonend is om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Een aanvullende verzekering voor hooikoorts kan wel interessant zijn voor de mensen die alternatieve geneeswijzen willen proberen om zo van de allergie af te komen. Het is bekend dat er resultaten behaald zijn met acupunctuur, halotherapie en andere geneeswijzen. Deze behandelingen vallen vaak wat duurder uit. Ben je van plan hier gebruik van te maken, dan is het verstandig om te zoeken naar de zorgverzekeraars die hier expliciete dekking voor aanbieden in de aanvullende verzekeringen. Ook hier geldt dat het verstandig is om eerst een berekening te maken. Op die manier weet je zeker dat je als student niet te veel betaalt voor de aanvullende verzekeringen. Is de jaarlijkse extra premie lager dan de kosten van de geneeswijzen en worden deze kosten volledig gedekt, dan is de aanvullende verzekering lonend.

Hooikoortsmedicatie vergoeding binnen de zorgverzekering

Zolang je de medicatie gebruikt die jouw huisarts voorschrijft en de medicatie op recept blijft halen, vergoedt de basisverzekering de hooikoortsmedicatie. Het is goed om even op te letten met het eigen risico en de eigen bijdrage, zeker wanneer je gebruik wilt maken van andere medicatie. Wil je alternatieve behandelingen gebruiken om van je allergie af te komen, dan is een aanvullende verzekering een investering die zeker het overwegen waard is.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.