Vergoeding fysiotherapie

De meeste studenten denken niet snel aan fysiotherapie. Het zijn de behandelingen die mensen moeten helpen met het bewegen of revalideren, en zijn vaak gericht op het verlichten of wegnamen van de pijn. Mensen die een blessure, ziekte of operatie hebben gehad, kunnen hier veel baat bij hebben. De behandelingen helpen de patiënt om sneller en beter te kunnen revalideren.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Als student lijkt dit niet relevant. Maar wat gebeurt er wanneer je van de trap valt en een been breekt? Dan is de kans groot dat je fysiotherapie nodig hebt na het herstel, zodat je weer normaal kunt lopen. Daarom is het goed om van tevoren al te kijken naar de dekking vanuit de zorgverzekeraars.

Heb je een probleem waardoor je vaker bij de fysiotherapeut langs gaat, zoals een vergroeiing van spieren of het lichaam? Dan is het verstandig om hier genoeg tijd voor uit te trekken, want de mogelijkheden per zorgverzekeraar lopen sterk uiteen.

Fysiotherapie binnen het basispakket

De Nederlandse wetgever heeft de inhoud van het basispakket van de zorgverzekeringen samengesteld. Dat betekent dat dit in grote lijnen voor alle zorgverzekeraars gelijk is. Alle behandelingen die uitgevoerd worden in samenhang met een chronische aandoening die op de lijst met chronische aandoening staat, worden volledig vergoed. De patiënt betaalt alleen eenmalig de eerste twintig behandelingen per indicatie.

Heb je fysiotherapie nodig in verband met een ziekenhuisopname, dan worden alle behandelingen vergoed. Heb je etalagebenen en daar behandelingen voor nodig, dan krijg je 37 behandelingen per kalenderjaar vergoed.

Aangezien het hier gaat om vergoedingen die in het basispakket opgenomen zijn, wordt voor elke vorm het eigen risico aangesproken. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je een hoger eigen risico in wilt stellen om minder premie te betalen. Het betekent namelijk dat je maximaal €850 bij moet betalen voor de behandelingen van de fysiotherapeut wanneer het eigen risico nog niet elders gebruikt is.

Wat is de chronische lijst?

Alle behandelingen voor aandoeningen die op de chronische lijst staan, worden volledig vergoed. In feite zijn dit aangeboren afwijkingen en chronische aandoeningen waarbij de behandelingen een grote rol hebben voor het welzijn van de patiënt. Dit geldt onder andere voor MS, spierziektes, en een whiplash.

Even opletten!

Er zijn zorgverzekeraars die eisen stellen voordat zij overgaan tot het vergoeden van de behandelingen. Zo zijn er zorgverzekeraars die willen dat je naar een bepaalde therapeut gaat waar zij een contract mee hebben. Andere zorgverzekeraars willen een verwijsbriefje van de huisarts hebben, of het bewijs dat je daadwerkelijk een chronische aandoening hebt.

Aanvullende verzekeringen

Aangezien de kosten voor de fysiotherapeut hoog op kunnen lopen wanneer je wekelijks een behandeling nodig hebt, is het mogelijk om aanvullende pakketten af te sluiten. Het meest standaard bij de aanvullende pakketten is een dekking in de vorm van een aantal behandelingen. Het komt af en toe voor dat de maximale dekking aangegeven wordt in een bedrag.

Het is goed om de premie naast de vergoeding te leggen. Om de complete rekensom te kunnen maken, heb je het uurtarief van jouw fysiotherapeut nodig. Hoewel het afsluiten van een aanvullende verzekering een voor de hand liggende zet lijkt voor de mensen die vaker behandelingen nodig hebben, is dat niet altijd voordelig. Sommige zorgverzekeraars rekenen een maandelijkse premie die zo hoog is dat het verstandiger kan zijn om deze premie gewoon op te sparen en de behandelingen zelf te betalen.

Bij het kiezen van de aanvullende pakketten moet je overigens even goed opletten. Ben je al langere tijd in behandeling en wil je zeker weten dat je gewoon naar je eigen fysiotherapeut kunt blijven gaan, omdat die bekend is met jouw situatie? Of omdat je je prettig voelt bij deze persoon? Dan moet de zorgverzekering de behandelingen van deze therapeut wel vergoeden. Kijk hier altijd eerst even naar, of vraag het na bij je therapeut. Die weet immers heel goed met wie hij of zij een behandelcontract heeft.

Vergoedingen voor fysiotherapie

De vergoedingen voor fysiotherapie lopen sterk uiteen. De dekking binnen het basispakket zijn minder aantrekkelijk dan de meeste studenten denken: De eerste 20 behandelingen zelf betalen is vaak al een flinke drempel. Heb je een aandoening, laat je dan door de huisarts informeren naar de mogelijkheden. Voor alle andere gevallen kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Dit geldt niet alleen voor fysiotherapie, maar ook voor oefentherapie. Net als bij alle andere aanvullende verzekeringen is het verstandig om de premie eerst naast de vergoedingen te zetten, zodat je weet of het lonend is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Levert het je uiteindelijk geld op, dan is het duidelijk wat je moet doen. Kost het je echter geld of kun je niet meer bij jouw eigen therapeut terecht, dan kan het verstandiger zijn om even verder te zoeken naar een betere optie.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.