Vergoeding ergotherapie

Ergotherapie is erop gericht om mensen meer zelfstandig te laten handelen. Dit zijn vaak mensen met een lichamelijke of geestelijke aandoening. Zij zijn hierdoor minder in staat om zichzelf te kunnen redden. Ergotherapeuten helpen bij het zelf kunnen verrichten van bepaalde handelingen en richten zich daarbij op de motoriek.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Ergotherapie wordt in de meeste gevallen in verband gebracht met kinderen. Zij leren door de therapie beter te lopen, zwemmen of fietsen. Ergotherapie kan ook zeer wenselijk zijn voor volwassenen die moeite hebben met bepaalde handelingen. Een ergotherapie beperkt zich meestal niet tot de therapie. Hij of zij kan ook hulpmiddelen, trainingen of andere materialen aanbevelen om het dagelijks leven makkelijker te maken.

Vergoeding binnen het basispakket

Het basispakket biedt een vergoeding voor ergotherapie. Aangezien het basispakket ingevuld is door de Nederlandse wetgever, is de dekking van de zorgverzekeraars binnen de basisverzekering gelijk. De eerste tien uur behandelingen worden vergoed. Een volledige vergoeding is dit niet wanneer je het eigen risico nog niet gebruikt hebt: Dit wordt eerst van de vergoeding afgetrokken. Heb je een maximaal eigen risico en heb je nog geen eigen risico betaald, dan betaal je de eerste €850 dus zelf.

Moeten kinderen onder de 18 jaar behandeld worden, dan wordt dit ook vergoed. In dit geval wordt er geen eigen risico gerekend. Het eigen risico van de ouders wordt in dit geval ook niet aangesproken bij de vergoedingen.

Voordat je erop rekent dat de zorgverzekering de vergoedingen dekt, is het goed om even te kijken of de therapeut goedgekeurd is door de zorgverzekeraar. Bij directe toelating is dit zeker het geval.

Zie je nu al in dat de tien behandeluren niet genoeg zijn voor het aankomende jaar, dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Aanvullende verzekeringen voor ergotherapie

De inhoud van de aanvullende verzekeringen is niet voorgeschreven door de wetgever. De zorgverzekeraars bepalen hierbij zelf wat zij aanbieden. Het resultaat is dat niet alle zorgverzekeraars een aanvullende verzekering aanbieden voor ergotherapie. Ben je iemand die regelmatig ergotherapie nodig heeft, of ben je een student met een kind dat ergotherapie nodig gaat hebben? Dan is het goed om hier alvast rekening mee te houden, omdat de kosten hoog op kunnen lopen wanneer je geen aanvullende verzekering af kunt sluiten.

De overige zorgverzekeraars hebben verschillende pakketten en mogelijkheden, waaronder extra begeleiding voor de mantelzorgers. Bij het vergelijken van de aanvullende pakketten is het goed om te bedenken dat dit de uitbreidingen zijn op de tien behandeluren die standaard aangeboden worden.

Hoe kies je een aanvullende verzekering voor ergotherapie?

Bij het vergelijken van de aanvullende pakketten is het goed om scherp te blijven. Er zijn veel aanvullende pakketten, ook voor ergotherapie, waarbij je maandelijks veel extra premie moet betalen. Dan is het de vraag of de dekking hier ook naar is. De beste manier om dit uit te zoeken, is door contact op te nemen met jouw ergotherapeut en te vragen naar het uurtarief. Hiermee kun je direct berekenen of het verstandig is om een uitbreidend pakket af te sluiten of dat dit extra geld kost.

Het eigen risico wordt niet aangesproken over het aanvullend pakket, maar wel over de basisverzekering voor de zorg. Het eigen risico hoef je daarom niet mee te nemen in de berekening, wat het makkelijk maakt om tot een kloppend antwoord te komen.

Ergotherapie vergoed in de zorgverzekering

Binnen het basispakket van jouw zorgverzekering zitten de eerste tien behandeluren van de ergotherapeut vergoed. Hier wordt wel eigen risico voor gerekend. Bij de aanvullende pakketten wordt geen eigen risico gerekend, maar de premies en dekkingen lopen sterk uiteen. Reken daarom altijd eerst even kosten en baten door voordat je een pakket kiest.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.