Vergoeding EHBO-cursus

De zorgverzekeraars hechten steeds meer waarde aan preventieve zorg. De zorg is er niet alleen op gericht om mensen zo goed mogelijk te helpen. Het voorkomen van ziektes en overlijden is ook een groot deel van de zorg. Daarom kun je vergoedingen krijgen voor het volgen van een EHBO-cursus.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Daarbij is het belangrijk om in te zien dat er niet een standaardcursus EHBO is. Er zijn veel verschillende cursussen die hieronder gerekend worden. Je kunt denken aan eerste hulp verlenen aan kinderen, oudere mensen, of een snelcursus waarbij zoveel mogelijk informatie gegeven wordt binnen korte tijd.

Speciale cursussen die steeds meer onder de aandacht zijn komen te staan, zijn de BHV-cursus en de AED-cursus. Voor deze cursussen kunnen vaak vergoedingen geregeld worden via de werkgever, zeker wanneer je in de horeca werkt, de zorg of andere grotere publiek toegankelijke bedrijven waar veel mensen op hetzelfde moment aanwezig kunnen zijn.

Voor de andere cursussen kun je terecht bij de zorgverzekeraars. Het kan zo zijn dat jouw zorgverzekering alleen vergoedingen biedt voor cursussen die door bepaalde aanbieders verleend en verzorgd worden. Kijk hier eerst naar in jouw polis, zodat je zeker weet dat de kosten die je maakt ook echt gedekt zullen worden.

Wat leer je tijdens een EHBO-cursus?

De aard van de cursus wordt altijd bepaald door de cursus die je volgt. Wanneer je een algemene EHBO-cursus volgt, leer je hoe je eerste hulp moet verlenen bij ongevallen. Er zijn nog altijd mensen die het idee hebben dat zij niet in een situatie terecht zullen komen waarin dit nodig is. Als student is de kans echter groot dat je eens EHBO zal moeten verlenen:

  • Een medestudent valt van de trap en krijgt een hoofdwond
  • Tijdens het koken valt een pan kokend water over de voet van jouw partner
  • Tijdens het stappen breekt een dronken medestudent zijn been tijdens een botsing
  • Een student naast je in de zaal valt flauw

Het zijn situaties die elke dag voor kunnen komen. De meeste mensen raken direct in paniek. Heb je een EHBO-cursus gevolgd, dan weet je precies welke handelingen je moet verrichten. Dat betekent niet alleen dat jij niet in paniek raakt, het betekent ook dat je levens kunt redden.

De vergoedingen vanuit de zorgverzekering

Steeds meer zorgverzekeraars zien de noodzaak in van preventieve zorg. Dit redt mensenlevens, maar voorkomt ook grotere problemen waardoor de kosten hoger op kunnen lopen. Helaas is de vergoeding voor een EHBO-cursus geen onderdeel van het basispakket. Je bent aangewezen op de aanvullende verzekeringen.

Let er goed op dat niet alle zorgverzekeringen aanvullende pakketten hebben waar een EHBO-cursus in opgenomen is. Dit is goed om mee te nemen bij het kiezen van een zorgverzekeraar, zeker wanneer je nu al weet dat je volgend jaar een cursus wilt gaan volgen!

De aanvullende pakketten lopen sterk uiteen. De dekkingen verschillen vooral sterk. Er zijn verzekeraars die een hogere maximale dekking hebben, maar die kun je maar eens per jaar gebruiken. Andere zorgverzekeraars hebben een lagere dekking, met een lagere premie, maar die kunnen weer vaker per kalenderjaar gebruikt worden.

Let bij het zoeken van een aanvullende verzekering altijd op de verhouding tussen de kosten en de dekking. Wanneer je de jaarlijkse extra premie berekent, blijkt dan dat het goedkoper is om zelf de cursus te betalen? Dan is een aanvullende verzekering geen verstandig plan. Is het veel goedkoper wanneer je een EHBO-cursus kunt doen via de zorgverzekeraar, dan is de maandelijkse premie uiteraard geen probleem.

Wat kan mijn werkgever doen?

Veel studenten hebben een baantje om de kosten te kunnen dekken. Voor de werkgever is het handig wanneer de mensen op de vloer een cursus gevolgd hebben voor de eerste hulp bij ongevallen. In veel gevallen is het zelfs verplicht, zeker in bedrijven of ondernemingen waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn, of waar een hoger risico is.

Ben je iemand die veel werkt en een functie heeft waardoor je veel tussen de mensen aanwezig bent? Overleg dan eens met je baas over de mogelijkheden om een cursus te volgen waarbij de werkgever voor de kosten staat. De meeste werkgevers staan hier positief tegenover omdat zij de kosten gemakkelijk kunnen spreiden. Daarnaast hebben zij op die manier altijd meer mensen die eerste hulp bij ongevallen kunnen verlenen.

EHBO-cursussen en de vergoeding

Ben je op zoek naar de beste mogelijkheid om een EHBO-cursus te volgen maar wil je hier niet te veel voor betalen omdat je het als student al niet breed hebt? Dan kun je bij je werkgever aankloppen om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Zijn er geen mogelijkheden of werk je niet, dan zijn er verschillende zorgverzekeraars die aanvullende pakketten aanbieden. Er is dan een dekking voor de EHBO-cursussen die je kunt volgen, maar let er altijd even op dat je de premie wel terugverdient in de vergoeding die geboden wordt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.