Vergoeding buitenland

Met een goede zorgverzekering ben je goed verzekerd in Nederland. Je weet welke pakketten je gekozen hebt en waar je voor verzekerd bent. Dat is praktisch, maar wat gebeurt er wanneer je op vakantie gaat? Of om een andere reden een verblijf in het buitenland hebt, rond een stage bijvoorbeeld? Dan zijn er veel dingen waar je op moet letten, want vergoeding voor medische kosten in het buitenland zijn niet vanzelfsprekend.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wanneer wel vergoeding in het buitenland?

De medische zorg die als noodzakelijk bestempeld wordt, wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekeraars. Dat geldt voor alle zorgverzekeraars, want de dekking van het basispakket is opgesteld door de wetgever.

Het is alleen de medisch noodzakelijke zorg die hieronder valt. Dat betekent dat het alleen de behandelingen zijn die niet uitgesteld kunnen worden totdat je weer terug bent in Nederland. Je kunt denken aan een beenbreuk, een acute ontsteking in een van je tanden, of medicatie die direct nodig is. Let hierbij wel op een punt in de voorwaarden: Het moeten onvoorziene middelen zijn, anders valt de zorg niet altijd onder de medisch noodzakelijke zorg.

Is de zorg die je krijgt in het buitenland volgens jouw zorgverzekering niet medisch noodzakelijk, dan wordt er geen vergoeding geboden. Is de zorg wel medisch noodzakelijk, dan wordt eerst het eigen risico verrekend wanneer dat nog niet gebruikt is.

Het is verstandig om hier even extra op te letten. De dekking die de zorgverzekeraars bieden, is namelijk niet oneindig. De vergoedingen die geboden worden, worden berekend aan de hand van de Nederlandse tarieven. Je kunt bijvoorbeeld zien staan dat een bepaalde zorgverzekeraar ‘100% Nederlands tarief’ dekt. Ben je in een ander land en worden hier hogere kosten berekend, bijvoorbeeld omdat je in een privékliniek behandeld wordt, dan worden de extra kosten dus niet vergoed.

Hier kun je aanvullende pakketten voor afsluiten. Aangezien het om enorme bedragen kan gaan wanneer je een specialist nodig hebt, is dit zeker een aanrader. Zeker wanneer de specialist zelf de prijzen kan bepalen omdat de wetgever hier geen richtlijnen voor opgezet heeft.

Aanvullende pakketten

Aanvullende pakketten sluit je af om een meer volledige dekking te hebben. Een aanvullende verzekering met buitenlanddekking zorgt ervoor dat je makkelijker op vakantie kunt zoeken naar zorg. Met de aanvullende verzekering worden de extra kosten ook gedekt, vaak tot tweemaal het Nederlands tarief. Over de extra kosten wordt geen eigen risico berekend, omdat dit in het basispakket al gebruikt wordt.

Een andere manier om extra kosten te dekken, vooral wanneer je wintersporten of watersporten wilt beoefenen, is een reisverzekering af te sluiten. Hierbij vind je namelijk specifieke modules die opgezet zijn om de kosten te dekken tijdens een vakantie, iets waar de zorgverzekeraar niet op in kan spelen. Wat je hierbij wel weer in de gaten moet houden, is dat ook hier een eigen risico gerekend kan worden.

Dubbele dekkingen?

De reisverzekering en aanvullende pakketten kunnen elkaar deels overlappen. Wanneer dit het geval is, worden de kosten gedeeld. Dit is niet per verzekeraar verschillend, er zijn namelijk duidelijke regels over opgesteld die in het Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen staan. Opvallend is dat een aantal reisverzekeringen ook de kosten voor het eigen risico van de zorgverzekering voor eigen rekening neemt. Het is in deze gevallen dus bijzonder verstandig om je goed in te lezen in de polisvoorwaarden.

Wat sluit ik af?

Wanneer je een student bent, wil je niet te veel kosten maken voor de vakanties die je in 2018 gepland hebt staan. Maar onderverzekerd op vakantie gaan, kan je tienduizenden euro’s kosten. Mensen die zeker moeten kijken naar de aanvullende pakket en reisverzekeringen zijn de mensen die gevaarlijk omstandigheden verwachten tijdens de vakantie. Skiën en diepzeeduiken zijn hier perfecte voorbeelden voor.

Wanneer je hierbij spoedeisende hulp nodig hebt, hoeft de zorgverzekeraar aan de hand van de eigen voorwaarden vaak geen dekking te bieden. Het zijn namelijk geen onvoorziene kosten, je hebt immers zelf gekozen voor een gevaarlijke onderneming of omgeving. De aanvullende verzekeringen en reisverzekering bieden in deze gevallen wel dekking. Vergeet niet dat de kosten voor de zorg in het buitenland vaak veel duurder zijn dan in Nederland, waardoor de kosten hoog op kunnen lopen wanneer je onverhoopt zorg nodig hebt!

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.