Vergoeding brillen en lenzen

Er zijn veel elementen binnen de zorg die verzekerd zijn in het basispakket. Dit maakt het makkelijker om gebruik te maken van de zorg, maar er zijn ook verschillende aspecten die niet vergoed worden. Brillen en lenzen zijn een onderdeel van de zorg die niet automatisch in de zorgverzekering zitten.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Is er geen medische noodzaak voor speciale brillen of lenzen? Dan vallen deze buiten de vergoeding die in het basispakket opgenomen is. Hoe zit dat precies wanneer je aan het studeren bent? Waar moet je op letten en zijn er aanvullende pakketten waar je gebruik van kunt maken om zo de kosten te dekken?

Wanneer wordt het vergoed?

Brillen en lenzen vallen in het basispakket wanneer er medische noodzaak is. Dat betekent automatisch dat je speciale brillen of lenzen nodig moet hebben voordat de zorgverzekering een dekking hiervoor heeft in het basispakket. Je kunt daarbij denken aan een bijzonder oogafwijking, of een cilinder die zo afwijkend is dat hier brillen op maat voor gemaakt moeten worden.

De opticien of oogarts weet exact wanneer dit het geval is. In de meeste gevallen hoef je niet te rekenen op een vergoeding binnen het basispakket van jouw zorgverzekering. Het zijn de uitzonderingsgevallen die recht hebben op een vergoeding vanuit het basispakket.

De aanvullende verzekeringen

Er zijn aanvullende verzekeringen die je af kunt sluiten om zo een vergoeding te kunnen krijgen voor de brillen en lenzen die je nodig hebt. In de meeste gevallen heb je daarbij niets aan de goedkoopste pakketten, die bieden namelijk geen dekking voor deze hulpmiddelen. Je moet naar de duurdere aanvullende verzekeringen kijken om een dekking te vinden voor brillen en lenzen. Daar lopen de dekkingen en premies echter ook direct sterk uiteen.

Bij de aanvullende verzekeringen voor de zorgverzekering kun je een stelregel gebruiken die nagenoeg altijd opgaat: Hoe hoger de premie, hoe hoger de dekking. Betaal je nauwelijks extra premie voor jouw aanvullende verzekering, dan krijg je waarschijnlijk slechts een paar tientjes per drie of vijf jaar terug als vergoeding.

Daarom is het vergelijken van de zorgverzekeringen op basis van premies niet aantrekkelijk voor studenten die gebruik moeten maken van aanvullende verzekeringen. Kies je de goedkoopste zorgverzekering en heb je regelmatig zorg nodig, dan is de kans maximaal dat je overal in eerste instantie je eigen portemonnee moet trekken. Je krijgt daarna vaak een bijzonder klein bedrag terug, maar daar heb je zelf voor gekozen omdat je minder premie wil betalen.

Een aanvullend pakket kiezen

Bij het zoeken naar een aanvullende verzekering is het een kwestie van bijzonder goed opletten en rekenen. De meeste zorgverzekeraars bieden een dekking per drie jaar. Je kunt dan een kleiner bedrag declareren, maar wanneer de zorgverzekering een maximale dekking biedt bij een eenmalige uitkering van de vergoeding, dan is het verstandig om het hele bedrag ineens te gebruiken.

De dekkingen en premies lopen sterk uiteen. Daarnaast zijn er bepaalde zorgverzekeringen die een contract hebben met opticiens. Hier kun je kortingen krijgen op monturen, of een extra bril krijgen zonder extra kosten. Dat klinkt bijzonder interessant, maar is het in de meeste gevallen niet. De opticiens hebben vaak soortgelijke acties en de acties zijn niet te combineren met de kortingen via de zorgverzekering. Het is dus geen reden om een bepaalde zorgverzekeraar te kiezen voor de meeste mensen.

Let altijd op de verhouding tussen de premie en de vergoedingen. Wanneer je een premie betaalt die hoger uitvalt dat de maximale dekking per drie jaar, dan is het verstandig om te kijken naar een ander pakket, of eventueel nog verder te rekenen. Want is het aanvullende pakket dan nog wel zo interessant?

Wel of geen aanvullend pakket?

De aanvullende verzekering kan interessant zijn wanneer het onderdeel is van een pakket waarbij je verschillende aspecten terugvindt die je nodig hebt. Voor de mensen die vaak brillen en lenzen nodig hebben, en die regelmatig overstappen van zorgverzekeraar, is een aanvullend pakket voor brillen en lenzen interessant. Deze kunnen namelijk opnieuw gebruikmaken van de driejaarlijkse vergoeding na het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

Voor alle andere mensen is het een kwestie van rekenen. Hoe vaak heb je een nieuwe bril nodig, en wat zijn de kosten van deze bril? Hoe vaak heb je nieuwe lenzen nodig en wat is de beste manier om hier een vergoeding voor te krijgen? Wanneer je de kosten precies uit kunt rekenen, kun je vervolgens kijken naar de maximale vergoeding en daar de premie tegenover zetten. Zo weet je direct of je goedkoper uit bent met een aanvullende verzekering, of dat je juist meer gaat betalen wanneer je de verzekering afsluit.

Let goed op dat dit niet alleen geldt voor de aanvullende verzekering voor brillen en lenzen. Voor studenten is het verstandig om altijd even de rekensom te maken wanneer je overweegt om een aanvullend pakket af te sluiten, ongeacht waar deze pakketten dekking voor bieden.

Vergoeding voor brillen en lenzen regelen

Heb je al een aanvullend pakket voor brillen en lenzen, neem dan even de tijd om de voorwaarden van de verzekeraar door te lezen. Op die manier weet je precies of je goed verzekerd bent en waar je recht op hebt. Je kunt de aanvullende pakketten meestal gewoon afsluiten bij jouw zorgverzekeraar via het internet. Het is verstandig om deze aanvullende pakketten in de gaten te houden wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekeraar, want het aanbod loopt sterk uiteen!

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.