Vergoeding anticonceptie

Wanneer je druk bezig bent met de studie, dan wil je niet dat er ineens verrassingen op jouw pad komen. Dat je dagelijks druk bezig bent met de studie, wil echter nog niet betekenen dat je niet af en toe even de druk van de ketel moet kunnen halen. Weet je zeker dat je de aankomende tijd minstens een keer seks gaat hebben, reken dan niet op de fabeltjes maar kies voor goede anticonceptie.

 

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Voor het zingen de kerk uit – het klinkt grappig, maar de humor is er al snel af wanneer je vervolgens jouw buik met de week ziet groeien. Het gebruik van anticonceptie zorgt ervoor dat je je gewoon op jouw studie kunt richten, zodat je eerst af kunt studeren voordat je kunt gaan denken aan het beginnen met een eigen gezinnetje.

Tot je 21ste

Wanneer je nog geen 21 bent, is de anticonceptie automatisch voor alle vrouwen gedekt in het basispakket van de zorgverzekering. Dat klinkt erg goed, want alle vrouwen zouden het recht moeten hebben om zichzelf te beschermen tegen ongeplande zwangerschap. Helaas is het wel zo dat je als vrouw eigen risico moet betalen voordat de zorgverzekering begint met de dekking voor de anticonceptie. Het is verstandig om daar even naar te kijken wanneer je een eigen risico vast moet stellen, zeker wanneer je nog meer behandelingen nodig hebt waarbij eigen risico gerekend wordt.

Vanaf je 21ste

Ben je eenmaal 21 geworden, dan valt de anticonceptie uit het basispakket weg. Je mag dan zelf kiezen wat je wilt doen. Je kunt ervoor kiezen om de kosten voor de anticonceptie zelf te betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om een aanvullend pakket af te sluiten. Wanneer je kiest voor een aanvullend pakket, kijk dan goed naar de voorwaarden, de premie en de dekking.

Wanneer de jaarlijkse premie van het aanvullende pakket hoger is dan de jaarlijkse kosten van de anticonceptie die je gebruikt, dan kun je de kosten beter zelf ophoesten. Is het zo dat de vorm van anticonceptie die jij gekozen hebt sowieso buiten de dekking van jouw zorgverzekering valt, dan is het ook niet verstandig om een aanvullend pakket aan te schaffen.

Is dit iets om mee te nemen bij het vergelijken?

Wanneer je net 18 geworden bent of bijna 18 wordt, dan heb je weinig aan deze informatie. De anticonceptiemiddelen zijn onderdeel van het basispakket en dat is gelijk bij alle zorgverzekeraars omdat de inhoud van de basisverzekering opgesteld is door de wetgever. Ben je echter bijna 21 en maak je veel gebruik van anticonceptie, waaronder duurdere middelen of behandelingen? Dan is het goed om te kijken naar de dekking en de voorwaarden bij de aanvullende pakketten.

Wanneer je 21 bent, valt de vergoeding weg uit het basispakket en kun je aanvullend verzekerd worden. Deze aanvullende verzekeringen worden niet getoetst, de verzekeraar stelt deze zelf op en kiest een premie voor de verzekeringen. Dat betekent dat de premies sterk uiteen kunnen lopen en dat betekent direct ook dat de dekking niet bij alle verzekeraars gelijk is. Ook rekenen niet alle verzekeraars een eigen bijdrage wanneer je kiest voor anticonceptie via een aanvullende verzekering.

Heb je eenmaal een verzekering gekozen met een aanvullend pakket, lees dan eerst even de voorwaarden door voordat je akkoord geeft. In de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering staat namelijk aangegeven in welke gevallen je wel aanspraak kunt maken op de verzekering en in welke gevallen niet. Staat jouw anticonceptie bij de middelen die niet gedekt worden, dan moet je even verder zoeken naar een aanvullende verzekering van een zorgverzekering die wel bij jou past.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.