Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen hebben lange tijd ter discussie gestaan. Veel van deze behandelingen zijn nog altijd een punt van discussie omdat er niet genoeg onderzoeken gedaan zijn, of niet genoeg resultaat behaald is. Maar dat geldt lang niet voor alle geneeswijzen die in de alternatieve hoek vallen. Soms kan het net zijn wat je nodig hebt.

Dan is het wel handig wanneer deze vergoed kunnen worden door jouw zorgverzekering. Zeker omdat veel van de alternatieve geneeswijzen helemaal niet goedkoop zijn. Hoe zit dat precies?

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is een alternatieve geneeswijze?

Alternatieve geneeswijzen zijn alle behandelingen die niet onder de reguliere geneeskunst vallen. Dat kan alles zijn van het inhaleren van kruiden tot acupunctuur en dat maakt het een grijs gebied. Zeker omdat de geneeskunst een dynamisch geheel is. Wat vandaag nog alternatief genoemd wordt, kan morgen ineens wel behoren tot de reguliere geneeskunst omdat het bewezen effectief kan zijn.

Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering. De vergoedingen lopen namelijk sterk uiteen en niet alle verzekeraars bieden de mogelijkheid om alternatieve therapie vergoed te krijgen, zeker niet omdat dit niet tot het basispakket behoort.

Waar moet je op letten?

Wanneer je gaat kijken naar aanvullende pakketten voor alternatieve geneeswijzen zijn er een aantal dingen belangrijk. Het eerste is de maximale vergoeding, oftewel de dekking die geboden wordt voor behandelingen die onder dit label verricht worden. Het kan zo zijn dat alles volledig gedekt wordt, maar meestal zit er een maximaal bedrag aan de behandelingen, of wordt een percentage van de kosten gedekt.

Daarnaast is er vaak een plafond per dag. Dat betekent dat de zorgverzekeraar bijvoorbeeld maximaal 200 euro per dag vergoedt voor de behandelingen. Heb je slechts een afspraak per maand, maar is dat wel een hele dag en is dat aan de prijs goed te zien, dan past dit niet bij jou.

De voorwaarden

Het wordt nog lastiger wanneer je kijkt naar de voorwaarden. Dit is zo bij alle verzekeringen, maar bij de vergoedingen voor de alternatieve geneeswijzen kom je net even iets meer drempels, goedkeuring en uitsluitsels tegen, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen of een bepaalde therapie wel of niet vergoed wordt.

Zo kan de verzekeraar kijken naar de kennis van de therapeut en de vraag of deze aangesloten is bij een vakvereniging. Het kan ook zo zijn dat de verzekeraar eisen stelt aan de factuur die gestuurd wordt, of de verzekerde aan kan tonen dat er baat is bij de behandelingen. Zoals je kunt zien is het niet even gemakkelijk om aan alle eisen te voldoen en dat is zeker iets waar je rekening mee kunt houden.

Een verzekering uitzoeken

Het is belangrijk om de tijd te nemen wanneer je gaat kijken naar de beste verzekering voor jou wanneer je met regelmaat alternatieve geneeskunsten nodig hebt, zeker wanneer deze nog in het grijze gebied liggen van de medische kennis. De kosten kunnen immers hoog oplopen wanneer de therapie een langere tijd in beslag neemt. Wanneer je alle kosten zelf moet bekostigen als student, dan kan dit erg vervelend worden.

Let wel goed op de verhouding tussen de prijs en de opbrengst van de verzekering. Wanneer de extra maandelijkse premie erg hoog is, er eigen risico gerekend wordt bij de behandelingen en er vervolgens weinig kosten overblijven die wel gedekt worden door de zorgverzekeraar, dan is het praktischer om eerst even de rekensom te maken. Alleen bij gemiddelde of hogere kosten voor alternatieve geneesmiddelen die binnen de dekking vallen, is het goed om direct op zoek te gaan naar een aanvullende verzekering.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.