Studenten Scooterverzekering vergelijken

Heb je een kamer wat verder uit het centrum, omdat je op die manier wat minder hoeft te betalen voor je kamer? Of woon je wat verder van het station en ga je elke dag met de trein naar de stad waar je studeert? Dan is de kans groot dat je een scooter kunt gebruiken om het reizen wat makkelijker en vooral sneller te maken. Maar wat gebeurt er wanneer je een ongeval krijgt, of wanneer jouw scooter gestolen wordt? Dan kunnen de kosten flink oplopen en dat is nou net waar je als student niet op zit te wachten.

Daarom kun je een scooterverzekering afsluiten. Je kiest een verzekering en een dekking en de verzekeraar zorgt ervoor dat jouw schade gewoon vergoed wordt zolang jij netjes de premie op tijd betaalt.

Zonder zorgen op de scooter

Het is niet slim om te kiezen voor de eerste verzekering die je tegenkomt. Het vergelijken van de verschillende verzekeringen kan je geld besparen, tot tientallen euro’s per maand. Let tijdens het vergelijken van de scooterverzekeringen altijd goed op de dekking. Sommige verzekeraars hebben een heel lage premie, maar dit geeft een smalle dekking. Wanneer je de premie en de dekking van de verzekering in de gaten houdt tijdens het vergelijken, weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld en gewoon gebruik kunt blijven maken van je scooter zonder je elke dag zorgen te maken.

Sommige studenten hebben het geluk dat zij vlak bij de plek wonen waar zij studeren. Andere studenten hebben net even iets minder geluk. Zij wonen nog thuis en zijn elke dag aangewezen op de trein. Weer andere studenten wonen buiten het centrum, omdat daar meer kamers beschikbaar zijn tegen een lagere prijs. Voor de studenten die een langere afstand af moeten leggen, kan het ideaal zijn om een scooter te hebben. Daarmee wordt het wat makkelijker om naar het centrum te komen, of het centrum van de stad waar de universiteit of hogeschool is.

Als student moet je er echter risico mee houden dat je in de meeste gevallen niet het geld hebt om bepaalde dingen te vervangen wanneer ze gestolen worden. Heb je een scooter, dan heb je ook een verzekering nodig voor de WA, de wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering dekt de schade die je aan anderen toebrengt tijdens het rijden. Maar je kunt de verzekering nog veel breder opzetten zodat er nog veel meer gedekt wordt.

Wat valt onder een scooterverzekering?

De basisverzekering binnen de scooterverzekering omvat uitsluitend de WA-verzekering. Alleen de schade die je aan anderen toebrengt tijdens het gebruik van de scooter wordt gedekt. Het is praktisch om dit in ieder geval goed te regelen, want bij een botsing kan er blijvend letsel ontstaan bij het slachtoffer en de kosten kunnen hiermee in de miljoenen euro’s lopen.

De WA-verzekering helpt jou echter niet verder wanneer jouw scooter gestolen wordt of beschadigd raakt tijdens een ongeval door jouw toedoen. Daarvoor heb je een bredere dekking nodig. Je kunt je onder andere verzekeren tijden diefstal, joyriding, brandschade, stormschade, schade door hagel en schade andere onvoorziene omstandigheden buiten jouw schuld om. Je kunt ook de aanschafwaarde van de scooter verzekeren, op voorwaarde dat je de scooter nieuw gekocht hebt en binnen afzienbare tijd de verzekering afsluit. Welke tijd hiervoor gerekend wordt, is afhankelijk van de verzekeraar.

Hoe zit het met de premie?

Net als bij alle andere verzekeringen bepaalt de dekking de premie die je maandelijks moet betalen. Hoe breder je de verzekering opzet, hoe duurder het wordt. Dat betekent dat elke uitbreiding en elk extra pakket ervoor zorgt dat de premie per maand hoger uit zal vallen. Dat is echter geen reden om hier niet naar te kijken. Het gaat namelijk niet altijd om de goedkoopste verzekering. Sterker nog, het is slimmer om naar de dekking te kijken.

Je bent in ieder geval verplicht om een WA-verzekering af te sluiten wanneer je een brommer of scooter hebt. De kosten van een gemiddelde WA-verzekering voor een gemiddelde bestuurder liggen doorgaans onder de €200 per jaar. Het is goed om er rekening mee te houden dat de verzekeraar de premie baseert op een aantal verschillende factoren, zoals de leeftijd van de verzekerde en de plaats waarin je woont. Heb je schadevrije jaren, dan krijg je meestal korting. Heb je aanpassingen gedaan aan de scooter waardoor deze een hogere maximale snelheid bereikt, of andere wetten overtreedt, dan hoeft de verzekeraar niet uit te betalen.

Bij de extra verzekeringen wordt er ook gekeken naar de waarde van de scooter of brommer, en de waarde van de extra verzekerde onderdelen zoals de helm en het slot. Ook hier geldt: Hoe hoger de waarde is van de dekking, hoe hoger de premie uit zal vallen.

Welke dekkingen zijn er?

Grofweg bieden de meeste verzekeraars drie verschillende pakketten aan. Dit kan enigszins verschillen per verzekeraar, maar het is een handige stelregel om in de gaten te houden tijdens het vergelijken.

De eerste verzekering is alleen de WA-verzekering. Dit is een verplichte verzekering, maar het is toch goed om hierop te vergelijken wanneer je minimaal verzekerd wilt zijn. De premie kan namelijk een paar euro per maand verschillen en dat scheelt toch weer een paar tientjes per maand.

De tweede verzekering is een WA-verzekering, uitgebreid met diefstalverzekering. Dit betekent dat de verzekeraar ook vergoedt wanneer de scooter gestolen wordt, buiten jouw schuld om. Deze verzekering wordt ook wel een WA met beperkte Casco genoemd.

De laatste verzekering is de duurste variant. Het is een WA-verzekering uitgebreid met All-Risk. Dit is het pakket waarbij vergelijken echt lonend is, want hier lopen niet alleen de premies sterk uiteen. Ook de inhoud van het pakket verschilt. De dekkingen zijn niet overal gelijk en bij sommige verzekeraars ben je verzekerd tegen alles wat kan gebeuren buiten jouw schuld om, waar andere verzekeraars juist heel duidelijk aangeven in welke gevallen er vergoed wordt en wanneer niet.

Hoe kies je de juiste verzekering?

De premies lopen nogal sterk uiteen. Het is niet zo dat het uitbreiden van een pakket slechts een klein bedrag kost, omdat de dekking direct vele malen groter wordt. Dat maakt het voor studenten lastiger om een keuze te maken. Toch is het goed om gewoon eens aan tafel te gaan zitten en te gaan rekenen. Want het gaat hier niet alleen om de premie die je betaalt. Het gaat om de schade die gedekt wordt bij een ongeval.

Op het moment dat je geen enkele verzekering hebt, overtreed je allereerst de wet omdat je een verzekering moet hebben voor de WA, ook wanneer je niet op de scooter rijdt maar deze wel jouw eigendom is. Maak je schade, dan moet je dit volledig zelf betalen. Heb je alleen een WA-verzekering en veroorzaak je een ongeluk, dan wordt de schade aan de andere partij vergoedt. Maar zelf krijg je geen cent. Kan je de scooter hierna niet meer gebruiken, dan moet je dus het geld zelf op zien te hoesten voor een nieuwe scooter, en dat geld is er vaak niet. Zeker niet wanneer je studeert. Dat is de truc van de verzekering: Je betaalt extra premie, maar met de extra dekking hoef je je ook geen zorgen te maken.

Direct een verzekering afsluiten?

Het is verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een verzekering die bij jou past. Het is tegelijkertijd slim om eens per jaar eens te kijken of je nog wel de meest aantrekkelijke verzekering hebt. Misschien heb je inmiddels een nieuwe scooter met een hogere waarde, of is jouw situatie veranderd waardoor het handiger is om wel een allriskverzekering af te sluiten. Daarnaast is het jaarlijks vergelijken een handig idee omdat de verzekeraars vaak wijzigingen aanbrengen in de pakketten en de premies. De kans bestaat dus dat de verzekering die je nu hebt, helemaal niet meer de beste verzekering is. Daarom is het verstandig om vandaag nog te kijken naar de mogelijkheden en de actuele prijzen, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent tegen een goede prijs.

Reacties zijn gesloten.

Advertentie alle paginas

hier moet een advertentie komen

Hoi, ik ben Evelien. Leuk dat je bij ons op de website bent. Met zorg hebben we alle producten en pagina's samengesteld. We hopen dat je hiermee direct vindt wat je zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over welke verzekering wil je op de hoogte blijven? Maak hieronder direct je keuze.


Studenten verzekering vergelijken, wij zetten o.a. de volgende verzekeraars voor je op een rij.

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.