Rechtsbijstandverzekering voor studenten

Als student kun je in veel verschillende situaties terechtkomen. Hoewel je misschien niet direct denkt aan een rechtszaak met advocaten en juristen, behoort dit (helaas) wel tot de mogelijkheden. Zeker in de maatschappij waarin we leven, is een rechtszaak, een geschil of een claim niet onmogelijk. Dit kan te maken hebben met jouw werk, met de studie, maar kan ook te maken hebben met een onenigheid met de verhuurder van de kamer waarin je op dit moment woont. De kans is klein dat het jou gebeurt, maar wanneer het gebeurt, lopen de kosten direct hoog op. Advocaten en juristen hebben een uurloon waar je op dit moment alleen nog van kunt dromen. Totdat je de rekening moet betalen, dan wordt het spontaan een nachtmerrie.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering biedt meer dan alleen vergoedingen. Met deze verzekering kun je ook advies inwinnen via de verzekeraar, die de verzekerden met raad en daad bij kan staan. Heb je het idee dat jouw werkgever jou onjuist bejegend heeft en wil je hier wat mee doen? Of houdt de verhuurder van jouw kamer zich niet aan de regels en wil je weten wat jouw recht is in deze situatie? Dan kun je terecht bij jouw rechtsbijstandverzekering. Mocht het een zaak worden waarbij je een advocaat nodig hebt, of specialistisch juridisch advies met betrekking tot het maken van claims, ook dan heb je een rechtsbijstandverzekering nodig wanneer je geen enorme spaarrekening hebt.

Maar in de meeste gevallen wordt de rechtsbijstandverzekering gebruikt door de mensen die een claim aan hun broek krijgen. Door een ongeval in het verkeer bijvoorbeeld, of mensen die beweren dat jij hen onjuist bejegend hebt. Wanneer je je moet verdedigen in een geschil of rechtszaak, lopen de kosten in de meeste gevallen namelijk nog veel verder op omdat er veel uitgezocht en bewezen moet worden. Ook hier geldt dat dit je alleen lukt wanneer je bijzonder rijke ouders hebt of in het bezit bent van een rechtsbijstandverzekering.

De wachttijd – niet vergeten!

Een rechtsbijstandverzekering is een van de verzekeringen waarbij een wachttijd standaard is. Dit betekent concreet dat je na het afsluiten van de verzekering een bepaalde periode moet wachten totdat je ook daadwerkelijk gebruik kunt maken van de verzekering. De verzekeraars dekken zich op deze manier in tegen de mensen die een verzekering afsluiten omdat zij bepaalde kosten aan zien komen. Kijk vooral naar de exacte invulling van de wachttijd. Er zijn verzekeraars die hier een bijzonder lange periode voor gekozen hebben, waar andere verzekeraars wel hulp met korting aanbieden om jou tegemoet te komen. Praktisch wanneer er een kans bestaat dat je binnen korte tijd wél professioneel advies nodig hebt.

Premie en eigen risico

Wanneer je op zoek gaat naar een verzekering, kan het aantrekkelijk lijken om het aanbod te vergelijken op basis van de premie. Maar dan snijd je jezelf in de vingers. Het is belangrijker om te kijken naar de dekking. Vooral het eigen risico is in dit kader belangrijk. Een lage premie betekent doorgaans een hoog eigen risico. Nu is een lage premie uiteraard aantrekkelijk voor studenten die niet veel geld hebben, maar wat schiet je op met een verzekering die je niet kunt gebruiken omdat je geen geld hebt om het eigen risico af te dekken? In dat geval is het beter om toch een paar euro extra te betalen per maand zodat je een veel lager eigen risico kunt kiezen.

Een ander punt is de dekking. De premie van een rechtsbijstandverzekering is afhankelijk van de dekking die je kiest. Hoe breder de dekking is, hoe hoger de premie. Dit geldt ook voor de hoogte van de geboden dekkingen. Wanneer je een verzekering kiest met een hoge dekking, zodat alle kosten vergoed kunnen worden door de verzekeraar, betekent dit een hogere premie. Ook hier geldt dat het verstandig is om te kijken naar de exacte invulling van de verzekering en de dekkingen, voordat je begint met het vergelijken van de premie. Zeker wanneer je goed verzekert wilt zijn.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering wordt meestal opgedeeld in verschillende pakketten. In de meeste gevallen zijn er vier aparte of samengevoegde onderdelen die samen de rechtsbijstandverzekering vormen.

Het eerste pakket is het consumentengedeelte. Hieronder vallen alle aankopen die jij als consument doet en waar problemen mee ontstaan zijn. Zoals de aankoop van aan laptop die niet naar behoren werkt. Kom je er niet uit met de winkel waar je de laptop gekocht hebt, dan is een rechtsbijstandverzekering bijzonder handig.

Het tweede deel heeft te maken met inkomen. Misschien niet direct zo interessant voor jou als student, maar het kan maar zo gebeuren dat een bepaalde uitkering stopgezet wordt of je een probleem krijgt met jouw werkgever die besluit dat jouw loon niet betaald wordt.

Het derde punt is wél bijzonder handig voor studenten. Er zijn veel mensen die op kamers wonen en die ontevreden zijn over de verhuurders die zich lang niet altijd aan de regels houden. Dien je een klacht in, dan word je de kamer uitgezet en dat wil je niet. Hier kan een rechtsbijstandverzekering het verschil maken.

Het laatste punt is het verkeer. Praktisch wanneer je dagelijks in de auto zit, maar ook wanneer je veel door de stad fietst. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer er problemen zijn met de afhandeling van de schade, heb je geluk wanneer je gebruik kunt maken van een rechtsbijstandverzekering met mensen die precies weten wat jouw rechten en plichten zijn.

Moet je als student een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Het is niet verplicht om als student een rechtsbijstandverzekering te hebben. Maar het kan bijzonder aantrekkelijk zijn wanneer je een bijbaantje hebt, veel in de stad fietst of rijdt, en wanneer je een kamer huurt ergens in de stad waar meer vraag dan aanbod is. Er zijn veel problemen die je tegen kunt komen tijdens het dagelijks leven als student en wanneer het aankomt op een claim of geschil, dan lopen de kosten vaak hoog op. Veel hoger dan je zelf kunt betalen.

Wil je zeker weten dat je altijd jouw recht kunnen halen op de momenten dat je gelijk hebt? Zorg er dan voor dat je een goede rechtsbijstandverzekering afsluit. Uiteraard kun je de premie gebruiken als basis van de vergelijking, maar het is veel beter om eerst te kijken naar de wachttijd, de dekkingen en het eigen risico. Zo weet je namelijk ook zeker dat je gebruik kunt maken van de rechtsbijstandverzekering wanneer je die wilt gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

Advertentie alle paginas

hier moet een advertentie komen

Hoi, ik ben Evelien. Leuk dat je bij ons op de website bent. Met zorg hebben we alle producten en pagina's samengesteld. We hopen dat je hiermee direct vindt wat je zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over welke verzekering wil je op de hoogte blijven? Maak hieronder direct je keuze.


Studenten verzekering vergelijken, wij zetten o.a. de volgende verzekeraars voor je op een rij.

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.