Problemen met zorgverzekeringen voor studenten

Het kan gebeuren dat je een probleem krijgt met de zorgverzekeraar, of met de zorgaanbieder die je gekozen hebt. Het gebeurt niet vaak, maar er zijn een aantal problemen die vaker voorkomen. Die problemen hebben we hier op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je op moet letten. Heb je een probleem met jouw zorgverzekeraar, probeer dan altijd eerst in contact te komen met de verzekeraar om te kijken of het op een goede manier opgelost kan worden.

Vergelijk zorgverzekeringen

Premie niet kunnen betalen

Het kan gebeuren dat je een keer een betaling mist. Je krijgt dan een herinnering. Op het moment dat je de premie van twee maanden nog niet betaald hebt, krijg je een betalingsvoorstel op de mat van de zorgverzekeraar. In dit voorstel staat op welke momenten je een bepaald bedrag over moet maken, om zo de schuld weg te werken. Voldoe je hier niet aan of ga je niet akkoord, en loopt de schuld op naar vier maandpremies, dan krijg je een waarschuwing. Betaal je nog steeds de premie niet, dan wordt het doorgestuurd naar het Zorginstituut Nederland. Vanaf dit punt betaal je €159 aan premie voor de basisverzekering, wat hoger is dan de eigenlijke premie. Betaal je ook hier niet, dan wordt de zorgpremie ingehouden van je uitkering of loon. Vanaf de eerste aanmaning is het niet mogelijk om de zorgverzekering op te zeggen, om zo de verzekeraar te beschermen tegen wanbetalers.

Voor de mensen die geen zorgverzekering hebben terwijl zij wel 18 jaar of ouder zijn, geldt dat zij de wet overtreden. Deze mensen krijgen een boete en worden verplicht een zorgverzekering te kiezen. Ben je student en ben je net 18 geworden, zorg er dan voor dat je in dezelfde maand direct een zorgverzekering regelt. De boetes zijn namelijk niet zuinig. Daarnaast ben je in deze periode niet verzekerd voor zorghulp. Dat kan nog veel duurder uitvallen.

Problemen met de verzekeraar of zorgverlener

Heb je een probleem met de verzekeraar, heb je geprobeerd om in contact te komen maar werkt dit niet bevredigend? Dan kun je contact opnemen met de Nederlandse Zorgautoriteit of de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen. Deze nemen de klacht over en gaan hiermee aan de slag.

Het kan ook zo zijn dat je een conflict krijgt met een zorgverlener. Je kunt dan contact opnemen met de zorgverzekeraar, maar vaak kom je bij een klachtencommissie of de kantonrechter. Het is raadzaam om eerst in gesprek te gaan met de zorgverlener of deze een brief te schrijven.

Problemen met de zorgverlener kunnen verschillende achtergronden hebben. Hoewel het niet de meest aantrekkelijke klus is om hier werk van te maken, is het toch verstandig dit te doen. Als jij onjuist behandeld bent, dan kan dit andere mensen ook gebeuren in de toekomst.

Dubbele premieafschrijving

Ben je net overgestapt en zie je dat de oude zorgverzekeraar en de nieuwe zorgverzekeraar beide de premie afgeschreven hebben? De oude zorgverzekeraar heeft dan de opzegging nog niet verwerkt. Dit geld wordt gewoon teruggestort wanneer je geen betalingsachterstanden hebt, hier hoef je niets voor te doen. Ben je student en heb je het geld direct nodig omdat de studie nog betaald moet worden, dan kun je de bank bellen. Je geeft deze dan opdracht tot het storneren van de betaling. Dit betekent dat de bank de afschrijving terugdraait. Zorg er in dat geval wel voor dat je zeker weet dat je geen betalingsachterstanden had staan, voor je een aanmaning krijgt.

Rechten en plichten

Heb je een probleem met jouw zorgverzekeraar en gaat dit om de manier waarop jouw gegevens gebruikt zijn, of de dekking van het basispakket? Dan kun je naar de Zorgverzekeringswet kijken. Deze is opgesteld om de rechten en plichten van de klanten en zorgverzekeraars vast te stellen en te waarborgen. Hierin vind je veel van de regels terug, zoals de acceptatieplicht. Tevens staat hierin dat alle mensen in Nederland boven de 18 jaar een zorgverzekering moeten hebben.

Mijn nieuwe zorgverzekeraar weigert me!

Zorgverzekeraars mogen geen mensen weigeren die een basisverzekering willen hebben. Ook niet de studenten die meer zorgkosten maken dan andere mensen. Er is echter één uitzondering waarop je geweigerd mag worden in Nederland. Heb je een betalingsachterstand of moet je nog premies betalen bij de vorige zorgverzekeraar, dan mag de nieuwe zorgverzekeraar jou weigeren.

Het overstappen is te veel werk voor me, denk ik

Als student heb je eigenlijk al meer dan genoeg te doen. Er moet geleerd worden, projecten moeten af worden gerond en de tentamens staan in feite heel het jaar voor de deur. Dan heb je vrij weinig tijd over om een hele overstapprocedure te doorlopen wanneer je van zorgverzekering wilt wisselen. Dat weet de zorgverzekeraar ook en daarom bieden de meeste verzekeraars een overstapservice aan. Concreet betekent dit dat zij de opzegging regelen bij de oude zorgverzekeraar en de zorgverzekering bij hen actief maken. Je hoeft dus niets te doen, je moet alleen een nieuwe zorgverzekeraar kiezen die bij jouw wensen en eisen past.

Let op de voorwaarden

Bij alle verzekeringen geldt dat de voorwaarden bepalend zijn voor de dekking. Dit geldt ook voor de zorgverzekeringen. Kijk daarom altijd eerst naar de voorwaarden en de uitsluitingen voordat je kiest voor een bepaalde behandeling, zeker wanneer er geen directe haast bij geboden is. De voorwaarden en uitsluitingen spelen een grote rol bij de zorgverzekering. Het is dus goed om hier al op te letten op het moment dat je verzekeringen en verzekeraars met elkaar gaat vergelijken!

Let er vooral op of je een restitutiepolis neemt, of een naturaverzekering. In het ene geval zijn alle zorgkosten gedekt die binnen het pakket vallen. Kies je voor een naturaverzekering, dan is alleen de zorg van zorgverleners volledig gedekt die door de verzekeraars gekozen zijn. Bij alle andere aanbieders moet je een deel zelf betalen. Hoe hoog dit gedeelte is, hangt van de polisvoorwaarden af en de uitsluitingen die hierin opgenomen zijn. Heb je eenmaal een behandeling gehad, dan kun je dit niet meer terugdraaien. Het is dus goed om dit van tevoren al te bekijken.

Problemen met de zorgverzekeraar

Het is nooit prettig om problemen te hebben, maar problemen met de zorgverzekeraar zijn vaak echt problematisch. Je weet dan niet meer welke zorg je kunt kiezen en wat je vergoed krijgt. Het is in alle gevallen verstandig om hier tijd voor vrij te maken en duidelijkheid te scheppen. Dat kan door een derde in te schakelen of contact op te nemen met de zorgverzekeraar zelf. Wil je naar de rechtbank omdat jouw rechten geschaad zijn, kijk dan eerst even of je een rechtsbijstandsverzekering hebt, zodat de kosten hiervan gedekt worden.

Vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.