Ongevallenverzekering voor studenten

De ongevallenverzekering is een verzekering die niet zo bekend is als veel van de andere verzekeringen die we in Nederland hebben. Zeker onder studenten is de verzekering redelijk anoniem en dat heeft een goede reden. De meeste mensen hebben hier namelijk helemaal geen behoefte aan omdat zij genoeg andere verzekeringen hebben die dekkingen bieden op dit gebied. Daarnaast werkt de lage premie ook niet bepaald mee: de lage premies zorgen ervoor dat er vaak weinig vergoedingen mogelijk zijn en er zijn meer uitsluitingen dan gevallen waarin wel dekkingen geboden worden.

Heb je als student een ongevallenverzekering nodig? In bepaalde gevallen kan het erg handig zijn, maar dit is echt een verzekering waarbij je eerst moet bedenken of het wel de moeite waard is. Daarna is het belangrijk dat je de goede verzekeraar kiest, zodat je ook daadwerkelijk een zinnige verzekering afsluit en niet een paar euro per maand betaalt zonder dat je er ooit iets voor terug zal krijgen.

Voor wie is de ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering wordt meestal afgesloten binnen een gezin met kinderen. De verzekering keert uit bij invalide raken of overlijden als gevolg van een ongeluk. Het verzekerde bedrag kun je in de meeste gevallen zelf bepalen, wat het aantrekkelijk maakt om een verzekering af te sluiten voor het gezin. Juist omdat dit de situaties zijn waar je niet aan wilt denken en waarin je tijd nodig hebt om elkaar te ondersteunen en te helpen, is een verzekering geen overbodige luxe.

Maar dat geldt lang niet voor alle gevallen. Het gezinspakket wordt meer dan eens de enige zinnige variant van de ongevallenverzekering genoemd. De scholierenverzekering biedt bijvoorbeeld nauwelijks dekkingen en de inzittendenverzekering kun je beter bij een autoverzekering afsluiten – plus dat er nog altijd mensen zijn die deze dekking hebben zonder dat zij een rijbewijs hebben.

Wanneer wil je als student een ongevallenverzekering hebben?

Er zijn uitzonderlijke situaties waarbij het wél verstandig is om een ongevallenverzekering te hebben als student. Ook wanneer je nog geen gezin hebt. Het is wel verstandig om eerst even aan je ouders te vragen of zij een ongevallenverzekering afgesloten hebben voor heel het gezin en de vraag of uitwonende kinderen meeverzekerd zijn. Het gebeurt niet vaak, maar er zijn wel degelijk verzekeraars die dekking bieden voor uitwonende kinderen omdat zij het gezin als basis van de verzekering nemen, en niet de woonplaats of locatie van de gezinsleden.

Hebben jouw ouders geen ongevallenverzekering, dan is het de vraag hoe jouw leven eruitziet. Geen zorgen, je hoeft geen compleet overzicht te hebben van alles wat je ooit nog wilt doen. Het is de vraag hoe groot het risico is dat je een ongeval krijgt waarbij je invalide kunt raken, kunt overlijden, arbeidsongeschikt kunt raken of geneeskundige behandelingen nodig hebt (let op bij het laatste punt aangezien dit ook in jouw zorgverzekering opgenomen kan zijn wanneer je aanvullende pakketten hebt).

Heb je een groot risico op een ongeval omdat je bijvoorbeeld met regelmaat extreme sporten doet en daar geen extra verzekeringen voor hebt? Heb je een risicovol beroep (meestal niet van toepassing op studenten) en zijn er geen verzekeringen door de werkgever afgesloten? Ben je vaak aan het klussen met grotere projecten in je vrije tijd? In die gevallen kan een ongevallenverzekering zinnig zijn. Let er wel op dat je geen dubbele dekkingen veroorzaakt door een extra verzekering af te sluiten voor gevallen waar je al dekking hebt van een andere verzekering. Ook al gaat het om slechts een paar euro in de maand, dubbele dekkingen zijn onzinnig. En het kost je minstens een glas bier in de week.

Een ongevallenverzekering afsluiten

Ben jij een van de personen die wel baat kan hebben bij een ongevallenverzekering? Dan is het van groot belang dat je de tijd neemt om de verzekeringen te vergelijken. Ook hier geldt – net als bij veel andere verzekeringen – dat vergelijken op basis van de premie bijzonder onverstandig is. Je bent op zoek naar een verzekering die een goede dekking biedt, je bent niet op zoek naar de goedkoopste verzekering die vervolgens niet gebruikt kan worden omdat je een zo goedkoop mogelijke verzekering wilde hebben.

Het is goed om te kijken naar de dekking, een eventueel eigen risico en uiteraard ook de wachttijd van verzekering. Het is niet standaard dat een ongevallenverzekering een wachttijd heeft, maar er zijn genoeg verzekeraars die in de voorwaarden aanpassingen doen op het standaardbeleid. Bij een ongevallenverzekering wil je idealiter geen wachttijd hebben, omdat je op elk moment van de dag een ongeval kunt krijgen. Ook is eigen risico een grote factor, juist bij deze verzekering. Wanneer je een ongeluk krijgt en invalide raakt, is eigen risico het laatste waar je op zit te wachten. Je kunt immers niet even snel geld verdienen door wat extra uren te gaan werken vlak na een ongeluk. Let daarom goed op deze factor wanneer je op zoek gaat naar deze verzekering.

De dekking van de verzekering is minstens zo belangrijk. Heb je een partner die je mee kunt verzekeren? Wanneer vergoedt de verzekeraar de schade en welke bedragen worden vergoed wanneer je een ongeluk krijgt en invalide raakt of overlijdt? Zijn dit bedragen waar je ook echt iets mee kunt?

Kijk bij de dekkingen vooral ook naar de vraag of je dubbele dekkingen afsluit, of dat er juist een gat gevuld wordt. Sluit je de ongevallenverzekering alleen maar af om de kosten te kunnen dekken wanneer je zou overlijden, dan kun je beter kijken naar een overlijdensverzekering of een begrafenisverzekering. Heb je al jouw verzekeringen bij een verzekeraar, dan is het verstandig om eens contact op te nemen met de verzekeraar om te kijken of een ongevallenverzekering een gat zou vullen.

Nogmaals: deze verzekering is vooral geschikt voor gezinnen en voor mensen die een verhoogd risico lopen op ongevallen. Bij studenten komt dit minder voor, al zijn er genoeg studenten die extreme sporten beoefenen en die regelmatig aan het klussen zijn met grotere projecten dan Ikea-bouwpakketten. Hoor jij hierbij en heb je geen verzekeringen die de kosten dekken van de mogelijke gevolgen van een ongeluk wanneer je hiermee bezig bent? Dan is het verstandig om te kijken naar een ongevallenverzekering zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent. Handig voor jezelf, maar ook voor de mensen om jou heen.

Reacties zijn gesloten.

Advertentie alle paginas

hier moet een advertentie komen

Hoi, ik ben Evelien. Leuk dat je bij ons op de website bent. Met zorg hebben we alle producten en pagina's samengesteld. We hopen dat je hiermee direct vindt wat je zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over welke verzekering wil je op de hoogte blijven? Maak hieronder direct je keuze.


Studenten verzekering vergelijken, wij zetten o.a. de volgende verzekeraars voor je op een rij.

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.