Inboedelverzekering voor studenten

5/5 (3 stemmen)

Als student heb je meestal een kamer gehuurd ergens in een stad. In jouw kamer of appartement bevinden zich meestal niet veel dingen van enorme waarde. Maar alles wat jij in je kamer hebt, heeft een grote waarde voor jou. Wanneer iemand inbreekt op het moment dat je er niet bent (en als student ben je vaker niet op je kamer dan wel) en jouw laptop of computer meeneemt, dan heb je een probleem, tenzij je gebruik maakt van alleen een laptopverzekering.

Het probleem wordt een stuk kleiner wanneer je een inboedelverzekering hebt. Onder deze verzekering valt alles wat op te pakken en mee te nemen is uit jouw appartement of kamer. Deze verzekering is ook handig wanneer je geen duizenden euro’s aan waarde in jouw kamer hebt.

Waarom inboedelverzekeringen vergelijken?

Je wilt als student zo min mogelijk financieel risico lopen. Het is immers geen vetpot wanneer je al minstens vijf dagen in de week moet studeren om je vakken te halen. Daarom is een verzekering handig, maar het is niet handig wanneer je te veel premie betaalt en daardoor alsnog de eindjes aan elkaar moet knopen aan het einde van de maand.

Daarom is het goed om de verschillende inboedelverzekeringen eens naast elkaar te zetten. Kijk niet alleen naar de premie, maar kijk ook naar de dekking en de voorwaarden. Je wilt immers niet alleen de laagste premie en vervolgens niets vergoed krijgen: Als student wil je zoveel mogelijk waar voor je geld. En dat krijg je door de inboedelverzekeringen goed te vergelijken.

Als student wil je zo min mogelijk risico lopen. Je hebt immers geen enorme reserve en niet iedereen kan altijd bij zijn of haar ouders aankloppen. Sommige risico’s zijn echter niet te vermijden. Wanneer je middenin een stad woont en vaak buiten de deur bent, is er een risico op inbraak bijvoorbeeld. Hoewel je weinig waarde in je kamer zal hebben staan, kan de schade flink oplopen wanneer je de gestolen laptop niet kunt vervangen. Je komt dan ineens volledig stil te staan in je studie.

Het risico is niet te vermijden, maar met een inboedelverzekering kun je er wel voor zorgen dat de schade gedekt wordt door de verzekeraar. Heb je weinig waarde in je kamer of appartement, dan valt de maandelijkse premie enorm mee. Vaak betaal je slechts een paar euro voor een volledige dekking. Net als bij alle andere verzekeringen is het wel verstandig om de voorwaarden goed door te lezen en te bekijken wat er precies onder een inboedelverzekering valt. Zo weet je namelijk direct waarvoor je verzekerd bent wanneer je een inboedelverzekering afsluit.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je de inboedel verzekert tegen schade, zoals schade door storm, brand, waterschade, inbraak of vandalisme. De inboedel is alles wat in je huis zit, of in je kamer, en wat niet vastzit aan het huis zelf. Alles wat je mee kunt nemen, valt dus onder de inboedel. Een paar voorbeelden:

 • De tafel in de woonkamer
 • De stoelen in de keuken
 • De potten en pannen
 • De laptops, computers en telefoons
 • De inhoud van je kledingkast
 • De boeken in je boekenkast

De verzekeraar keert de schade uit wanneer de oorzaak in de voorwaarden van de verzekering staat. Het is belangrijk om hier wat extra aandacht aan te besteden. In de voorwaarden van elke polis staat wanneer de verzekeraar wel betaalt, en wanneer de verzekeraar geen geld over zal maken. Dit heeft niet alleen te maken met de oorzaak van de schade, maar ook met de waarde van de inboedel die opgegeven is.

Premie van de inboedelverzekering

De premie die je betaalt voor een inboedelverzekering is gekoppeld aan de waarde van de inboedel. Deze geef je zelf op aan de verzekeraar. Neem hier vooral de tijd voor. Wanneer je de waarde van de inboedel te hoog inschat, betaal je te veel premie elke maand. Schat je de waarde van de inboedel te laag in, dan betaal je minder premie per maand; de verzekeraar keert dan echter niet het volledige bedrag uit bij schade, waardoor je de inboedel alsnog niet kunt vervangen.

Hier gaat het vaak mis. Studenten die net op kamers gaan wonen, hebben vaak nog niet veel waarde in de kamer of het appartement staan. Zij beginnen dan pas met het kopen van studieboeken, het aanschaffen van meer apparatuur en meer keukengereedschap bijvoorbeeld. Dat betekent dat de waarde van de inboedel in feite constant stijgt, zeker wanneer er een tweede persoon bij komt op een gegeven moment.

Daarom is het goed om de inboedelverzekering elk jaar eens na te kijken. Hierbij kun je er zelfs voor kiezen om de verschillende verzekeraars eens naast elkaar te leggen om te kijken of jouw nieuwe situatie beter past bij een andere verzekeraar. Ben je samen gaan wonen en is het einde van de studie in zicht, dan vallen de standaard studentenverzekering te karig uit voor jou, om maar een voorbeeld te noemen.

Waarom is een inboedelverzekering belangrijk?

Je realiseert je pas hoeveel waarde je in huis hebt op het moment dat je schade hebt. Wanneer je door waterschade alle meubels moet vervangen, of na een inbraak alle studieboeken en naslagwerken moet vervangen, pas dan besef je hoeveel geld er eigenlijk aanwezig was in jouw kamer of appartement. Daarom is het goed om hier nu al bij stil te staan en je in te dekken tegen de kosten van de mogelijke schade.

Wanneer je schade geleden hebt, heb je vaak meer schade dan alleen de materiële schade die we hier genoemd hebben. Het gaat vaak veel verder en dat betekent dat de kosten verder oplopen. Zo kun je studievertraging oplopen, of moet je tijdelijk elders onderkomen zoeken tot je weer in je kamer kunt. Wanneer de materiële schade gedekt wordt door de verzekeraar, weet je in ieder geval zeker dat je de inboedel kunt vervangen wanneer je weer in je kamer of appartement kunt.

De inboedelverzekering helpt je op die manier weer terug op de been. Je kunt je eigen huishouden weer op poten zetten, hoe groot of klein die ook is. Dat is reden te meer om goed te kijken naar de dekking en de waarde van de inboedel die je opgegeven hebt. Heb je een te kleine dekking, dan kun je slechts een deel van de inboedel vervangen. Heb je geen spaargeld of ouders die klaar staan met een dikke portemonnee, dan moet je de keuze maken of je aan een tafel wilt kunnen eten, of met bestek wilt kunnen eten. Heb je een goede dekking en is alles gedekt door de verzekeraar, dan is binnen de kortste keren weer alles zoals het was.

Twee soorten inboedelverzekeringen

Er zijn grofweg twee verschillende inboedelverzekeringen. Dit heeft te maken met de manier waarop de verzekeraar de polis opzet. In de eerste vorm vind je een overzicht van de risico’s of schades die wel gedekt zijn. Uitsluitingen staan hier niet aangegeven, omdat alles uitgesloten is van de dekking wat niet expliciet aangeven staat onder de dekking van de verzekering.

In de tweede variant is het precies omgekeerd. Hier is alles gedekt, maar volgt er vervolgens een lijst met uitsluitingen van dekking. Hieronder kun je verschillende redenen vinden die de verzekeraar kan gebruiken om niet uit te keren. Wanneer de schade jouw schuld is bijvoorbeeld, of wanneer je de deur niet afgesloten hebt, kan de verzekeraar bepalen dat de schade niet gedekt wordt.

Het is daarom van groot belang om bij het vergelijken van de inboedelverzekeringen verder te kijken dan alleen de premie. De laagste premie lijkt ideaal voor de gemiddelde student, maar is dit echt het geval? Als student wil je vooral dat alles gedekt is, ook wanneer een dronken student door jouw kamer struint en willekeurige bezittingen meeneemt. Als student wil je echter ook dat je de gestolen laptop of het beschadigde bed binnen korte tijd kunt vervangen, omdat je je op de studie wilt richten.

Daarnaast zijn er inboedelverzekeringen die ook dekking bieden tijdens verhuizing, of tijdens vervoer. Dat is handig voor studenten die vaak spullen van of naar het ouderlijk huis vervoeren. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken, zeker wanneer je constant met je laptop bij je hebt bijvoorbeeld. Veel mensen kiezen er dus ook voor om hun verhuizing niet zelf te doen maar dit te laten doen door een koerier van een professioneel koeriersdienst zoals ServiceRight Koeriers.

In sommige gevallen betekent dit dat je een hogere maandelijkse premie betaalt. De premie valt desondanks nog altijd laag uit. Het grootste gedeelte van de premie is namelijk gekoppeld aan de waarde van de inboedel en je moet het wel heel gek maken wanneer je tienduizenden euro’s aan waarde in een studentenkamer wilt krijgen. Uiteraard zijn hierop ook uitzonderingen.

Waarde van de inboedel is hoger dan je denkt

Er zijn veel studenten die geen inboedelverzekering hebben. Zij vinden het onzinnig om een verzekering af te sluiten voor de waarde van de inboedel, die zij per definitie te laag inschatten. Besef goed dat alle studieboeken die je in je kamer hebt, ook onder de inboedelverzekering vallen. Zit je in het tweede of derde jaar en heb je alle boeken uit het eerste jaar nog? Plus alle nodige naslagwerken en woordenboeken? Dan loopt de waarde van jouw inboedel al snel richting de duizenden euro’s en dat zijn alleen de boeken. Tel er de waarde van de meubels, alles in de keuken en de computers met software bij op, en je ziet direct in waarom het verstandig is om direct te beginnen met inboedelverzekeringen vergelijken.

3 reacties op “Inboedelverzekering voor studenten”

 1. Yaasien schreef:

  Fijn om te weten dat ik me niet druk hoeft te maken over mijn eigendommen als ze worden gestolen.

  5/5

 2. Jadier schreef:

  Als student merk je dat veel van de spullen die je kooot uiteindelijk nier de goedkoopste zijn, maar er wel waarde aan wordt gehecht!
  Daarom is het zeer geruststellend om te weten dat ik bij schade of diefstal mij minder zorgen hoefr te maken vanwege de inboedel verzekering

  5/5

 3. Vinh schreef:

  Super fijn om tot rust te worden gesteld door de informatie die gegeven word op deze site over diefstal en schade vanwege de inboedelverzekering

  5/5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie alle paginas

hier moet een advertentie komen

Hoi, ik ben Evelien. Leuk dat je bij ons op de website bent. Met zorg hebben we alle producten en pagina's samengesteld. We hopen dat je hiermee direct vindt wat je zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over welke verzekering wil je op de hoogte blijven? Maak hieronder direct je keuze.


Studenten verzekering vergelijken, wij zetten o.a. de volgende verzekeraars voor je op een rij.

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.