Hoe bepaal je de waarde van je inboedel?

Wanneer je een inboedelverzekering af wilt sluiten, vraagt de verzekeraar in de meeste gevallen om de waarde van de inboedel. Dat maakt het direct lastig voor veel studenten. De inboedelwaarde is namelijk niet de waarde van de spullen die je in huis hebt. Het is de nieuwwaarde van alles wat je hebt staan en wat onder de inboedelverzekering valt. Hierbij gaat het vaak mis en dat is vervelend.

De mensen die een te lage waarde opgegeven hebben, zijn onderverzekerd. Dat betekent dat zij bij schade nooit de volledige nieuwwaarde van alle spullen krijgen van de verzekeraar. Deze studenten kunnen dus niet alles kopen wat zij verloren zijn. De mensen die de waarde te hoog hebben ingeschat, die betalen elke maand te veel premie, zonder dat dit iets oplevert. Daarom is het belangrijk om een goede inschatting te maken. De premie wordt berekend aan de hand van de waarde van de inboedel en dit heeft direct gevolgen voor de dekking.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Verzekering inboedel zonder opgave van waarde

Er zijn verzekeraars waar je geen inboedelwaarde op hoeft te geven. Deze verzekeraars hebben bepaalde pakketten en geven dekking tot een bepaald bedrag. Dat kan aantrekkelijk zijn voor de studenten die net op kamers zijn gaan wonen en die nog een flinke stijging van de inboedelwaarde verwachten. Het nadeel hiervan is vaak dat er iets meer premie betaald wordt, en dat er dekking gegeven wordt in bepaalde groepen. Zo is er een categorie met kunst verzekerd tot tienduizenden euro’s. Heel handig wanneer je veel kunst hebt, maar het is niet iets dat je standaard tegenkomt in een studentenhuis. Zeker niet tot die waarde.

De waarde bepalen

De inboedelwaarde bepalen doe je met een inboedelwaardemeter bij de verzekeraar, of op een onafhankelijke website. Hier vind je een lange lijst met spullen die je in huis zou kunnen hebben en je kunt middels een vinkje aangeven wat in jouw waarde berekening opgenomen moet worden. Aan de hand van jouw antwoorden wordt een schatting gemaakt van de inboedelwaarde en daar wordt een premie aan verbonden, waarna de inboedelverzekering in feite rond is.

De meeste verzekeraars vragen de verzekerden eens per vijf jaar om de inboedelwaardemeter nog eens in te vullen. Het gebeurt namelijk bijzonder vaak dat de verzekerden vergeten om wijzingen door te geven. Dit is geen kwade opzet – de mensen die een inboedelverzekering hebben, denken er niet bij na dat een aanschaf van een tweede televisie en laptop ervoor zorgt dat de verzekering niet meer dekkend is. Anderzijds zijn er mensen die samen gaan wonen, of juist uit elkaar gaan, of verhuizen naar een groter huis dat volledig ingericht moet worden.

Probleem met de inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter is een handige manier om een schatting te maken van de dekking die nodig is voor de inboedelverzekering, maar het is niet de uitvinding van het wiel. In de waardemeter staan bepaalde groepen, zoals de oppervlakte van de woning en het netto hoofdinkomen van het huishouden. Dat zijn de vragen waar je binnen een paar minuten doorheen bent. Ook de samenstelling van het huishouden is voor een student niet lastig. Maar wanneer er vragen komen over de bijzonder bezittingen en het huurdersbelang, dan wordt het vaak toch rekenen. Ga er niet zomaar vanuit dat je als student geen grote bedragen hebt die verzekerd moeten worden. Wanneer je de waarde van de televisie, laptop, computer en jouw mobiele telefoon bij elkaar optelt, kom je vaak aan een bedrag waarvan je je afvraagt waar je het geld eigenlijk vandaan gehaald hebt.

Let er ook op dat het ‘even snel’ invullen van de papieren een probleem kan worden wanneer je op een gegeven moment schade lijdt en de verzekeraar erachter komt dat de gegevens niet naar waarheid ingevuld kunnen zijn. De inboedelwaardemeter is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars en hoewel de uitkomsten niet bindend zijn, is het zetten van een handtekening onder zo’n document wel iets waardoor je in de problemen kunt komen.

Houd de verzekering actueel

Als student heb je veel te doen en het nakijken van verzekeringen is niet echt een klus die aantrekkelijk klinkt. Het is echter een manier waarop je veel geld kunt besparen en waar je grote problemen mee kunt voorkomen. Wanneer jouw inboedelverzekering achter komt te lopen op de huidige situatie, sta je namelijk met je handen in het haar wanneer je wel schade hebt. Ben je verzekerd tot een bepaald bedrag en valt de schade tweemaal zo hoog uit? Dan krijg je alleen het geld waarvoor je wel een dekking had.

Houd je de verzekeringen die je hebt actueel en kijk je deze jaarlijks na, of bij grote veranderingen, dan weet je zeker dat de verzekering past bij jouw situatie. Dat is belangrijk, want alle verzekeringen die niet langer bij jouw situatie passen, zijn verzekeringen waarvoor je te veel betaald en te weinig terugkrijgt.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Schrijf je gratis in, profiteer van de beste aanbiedingen voor jouw verzekering!

Top 5 Studenten verzekeringen

Bekijk de beste studenten zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Top 5 aanbieders

Andere studenten verzekeringen

 

Meer voordeel voor studenten:

 

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.