Aansprakelijkheidsverzekering voor studenten

5/5 (3 stemmen)

De aansprakelijkheidsverzekering is een minder bekende verzekering, maar kan een ideale uitkomst zijn voor de mensen die studeren. De verzekering kost je een paar euro per maand, maar heeft een dekking die vaak in de honderdduizenden euro’s loopt. Het zijn niet je eigen bezittingen die je verzekert met deze verzekering. Het is de schade die je bij anderen kunt maken, zonder dat je hier schuld aan hebt. Sterker nog, zelfs wanneer je niet aanwezig bent, kun je wettelijk aansprakelijk zijn voor geleden schade.

De aansprakelijkheidsverzekering is zeker jouw aandacht waard. Daarom hebben we de belangrijkste informatie voor je onder elkaar gezet.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

De Nederlandse wet heeft duidelijke regels omtrent de wettelijke aansprakelijkheid bij schade. Wanneer jij per ongeluk of opzettelijk schade toebrengt aan de bezittingen van anderen, ben je aansprakelijk. Dat is het geval wanneer je per ongeluk een laptop van tafel stoot, of bewust ruiten inslaat bij de buren.

De wettelijke aansprakelijkheid gaat echter nog een stuk verder. Wanneer jij een tas laat slingeren in de hal en jouw huisgenoot breekt zijn benen omdat hij over jouw tas struikelt, dan ben je ook aansprakelijk volgens de wet. De schades die hier genoemd zijn, lopen uiteen van een paar honderd euro tot duizenden euro’s. De kans is groot dat je dat niet direct op kunt hoesten wanneer je schade veroorzaakt hebt, en dat is precies waar de aansprakelijkheidsverzekering voor is. Deze verzekering dekt de schade die jij gemaakt hebt en waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent.

Wanneer keert de aansprakelijkheidsverzekering uit?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade wanneer je deze per ongeluk gemaakt hebt en wanneer de geleden schade binnen de dekking valt. Het is altijd verstandig om even te kijken naar de exacte voorwaarden van de polis. Er zijn verzekeraars die inwonende mensen meeverzekerd, maar dekt ook de schade van kinderen en huisdieren. Dit kan ook handig zijn voor studenten die samenwonen.

Het is belangrijk dat de schade die geleden is, direct wordt gemeld aan de verzekeraar zodat jouw specifieke geval bekeken kan worden door de verzekeraar. Hoe eerder je de schade meldt en hoe vollediger je bent in de melding van de schade, hoe eerder de verzekeraar uit kan keren, zodat je de schade kunt vergoeden die je geleden hebt.

Hoeveel betaal ik per maand?

De premie van de aansprakelijkheidsverzekering verschilt per persoon en per verzekeraar. Er wordt gekeken naar de leeftijd van de aanvrager en de situatie, zoals de woonplaats van de persoon die de verzekering aangevraagd heeft. Wanneer je jouw partner mee wilt verzekeren, kost dat iets extra. Kijk hier goed naar, want het afsluiten van twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen is duurder dan een partner mee te verzekeren.

De premie verschilt uiteraard ook per verzekeraar. Bij andere verzekeringen is dit een manier om de aanbieders te vergelijken. Bij de aansprakelijkheidsverzekering gaat dit een stuk minder op. Het gaat hier namelijk om een premie van een paar euro per maand. Zoveel lopen de premies dus niet uiteen, het is beter om de verzekeraars op andere manieren met elkaar te vergelijken.

Hoe vergelijk je aansprakelijkheidsverzekeraars?

Bij een verzekering die je een paar euro per maand kost, is het kijken naar de maandpremie niet de meest ideale oplossing. Je kunt dan beter kijken naar de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering, de voorwaarden en de mogelijkheden om de verzekeringen te bundelen in een pakket. Op die manier kun je als student vaak goedkoper uit zijn omdat je een verzekeringspakket samen kunt stellen bij een verzekeraar. Het grootste voordeel hieraan is dat je alle verzekeringen bij één verzekeraar hebt lopen. Op het moment dat je ergens schade gemaakt hebt, of een ongeluk gehad hebt, hoef je de schade maar op één plek te melden.

Dit kun je meenemen tijdens het vergelijken van de verzekeraars. Hoe goed kun je de verzekeraar bereiken? Op welke manieren kan de schade gemeld worden en hoe lang is de gemiddelde tijd die de verzekeraar nodig heeft om de schade uit te betalen?

De meeste verzekeraars hebben een goede dekking en rekenen hier scherpe prijzen voor. Er zijn namelijk veel verschillende verzekeraars die deze verzekeraar aanbieden en dat is voor de aanbieders een reden om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om voor hen te kiezen, ook voor studenten.

Jaarlijks controleren, is dat handig?

Wanneer je verschillende verzekeringen afgesloten hebt, kun je het idee hebben dat je goed verzekerd bent. De meeste mensen die veel verzekeringen hebben, hebben een vals gevoel van veiligheid. Je bent pas goed verzekerd wanneer je jaarlijks de verzekeringen naloopt, of de verzekeringen aanpast bij elke grote verandering in jouw leven. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je voor een verzekering maandelijks betaalt, terwijl deze jouw situatie niet eens meer dekt.

Uiteraard is dat vooral het geval bij een inboedelverzekering en zorgverzekering, maar ook bij de aansprakelijkheidsverzekering is het verstandig om jaarlijks even te kijken in hoeverre jouw situatie nog past bij de verzekering die je afgesloten hebt. Heb je een partner gekregen die bij jou in huis woont? Zijn er huisdieren bijgekomen, of kinderen, en is dit niet aan de verzekeraar doorgegeven? Of is jouw hele situatie veranderd omdat je afgestudeerd bent en een eigen huis gekocht hebt, middenin een woonwijk? Dan moet je de verzekeringen aanpassen die je hebt.

Het is verstandig om ieder jaar een vaste dag te kiezen om de verzekeringen na te lopen. Het aanpassen van de verzekeringen bij een grote verandering werkt voor de meeste mensen namelijk niet, omdat dit precies de periode is waarin zij al bijzonder veel te doen hebben.

Op zoek naar een aansprakelijkheidsverzekering

Ben je op zoek naar een aansprakelijkheidsverzekering, of vraag je je af of jouw aansprakelijkheidsverzekering nog wel bij jou past? Dan is het tijd om direct in actie te komen. De meeste mensen sluiten pas een verzekering af na de eerste schade, of passen de verzekering aan wanneer de verzekeraar een claim geweigerd heeft omdat de situatie veranderd is. Wacht dus niet te lang met het afsluiten van de juiste verzekering voor jouw situatie!

3 reacties op “Aansprakelijkheidsverzekering voor studenten”

 1. Yaasien schreef:

  Ik ben erg blij dat er een verzekering bestaat over aansprakelijkheid. In het dagelijkse leven kunnen er zoveel dingen gebeuren en het kan weleens zo zijn dat je tegen een eigendom van iemand aan loopt en dat het vervolgens niet meer functioneert. Diegene wilt er natuurlijk een vergoeding voor hebben. Stel je voor dat het een macbook van 2500 euro was, dan moet je blij zijn dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt die je dan dekt en dat maar voor een paar euro per maand.

  5/5

 2. Jadier schreef:

  Aangezien ik nogal klunzig kan zijn is het fijn om te weten dat er een verzekering bestaat die mijzelf beschermt voor als ik per ongeluk schade lever aan andermans eigendom. Maakt het voor iemand met 2 linkerhanden als ik al een stuk veiliger en leuker om om bezoek te gaan zonder al teveel stress te moeten ervaren over het beschadigen van hun spullen bijvoorbeeld!

  5/5

 3. Vinh schreef:

  Zonder deze site wist ik niet dat er aansprakelijkheidsverszekeringen waren maar dit heeft me echt goed geholpen met uitleggen wat het allemaal inhoud en welke aansprakelijkheidsverzekeringen er zijn.

  5/5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie alle paginas

hier moet een advertentie komen

Hoi, ik ben Evelien. Leuk dat je bij ons op de website bent. Met zorg hebben we alle producten en pagina's samengesteld. We hopen dat je hiermee direct vindt wat je zoekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Over welke verzekering wil je op de hoogte blijven? Maak hieronder direct je keuze.


Studenten verzekering vergelijken, wij zetten o.a. de volgende verzekeraars voor je op een rij.

Wij gebruiken cookies en als je onze site bezoekt ga je hiermee akkoord.